10.000 de turiști la Constanța, pentru Ziua Marinei: „Este fantastic, nu mi-am imaginat că va avea o asemenea amploare”

Data publicarii: Miercuri 15 August 2018, 13:19

România este miercuri în plină sărbătoare şi celebrează Sfânta Maria şi Ziua Marinei. La mare se desfăşoară o ceremonie impresionantă, la care participă sute de militari, cu nave, avioane de vânătoare şi elicoptere. 10.000 de turişti s-au strâns pe faleza cazinoului din Constanţa să admire spectacolul. Preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, au dat startul festivităţilor.

Încă din zori, militarii au început să se pregătească pentru marele eveniment. Spectacolul lor a început la 10 fix, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, care a dat startul ceremoniei. L-a însoţit şi prima doamnă - Carmen Iohannis. La cel mai mare eveniment naval al anului, şeful statului a ţinut un discurs despre securitatea regională.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Forţelor Navale Române le revine un rol deosebit de important în asigurarea suveranităţii României în spaţiul maritim naţional, dar şi o responsabilitate majoră în asigurarea securităţii Mării Negre, în spiritul valorilor, principiilor şi misiunilor NATO şi ale Uniunii Europene."

La malul mării a venit şi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale: Responsabilităţile voastre sunt esenţiale în apărarea flancului estic al NATO şi a Uniunii Europene, în dimensiunea să maritimă. la acestea se adaugă capabilităţile speciale desfăşurate pentru apărarea uneia dintre cele mai importante coridoare fluviale de transport, peste 1000 de km de Dunăre."

Ceremonia de înălţare a drapelului României a fost însoţită de 21 de salve de tun - tradiţie păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare. După discursurile oficiale, Zeul Neptun a venit din larg cu nava şi spectacolul pe mare a început. Paraşutiştii  au survolat zona cu steagurile României, Uniunii Europene şi NATO.

Bricul Mircea, un velier având la bord cadeţi din Italia, şi cele mai noi remorchere multifuncţionale ale marinarilor noştri au încântat publicul cu manevrele navale.

Participantă: „Am venit cu multă speranţă şi cu multă bucurie. Sunt din Constanța, dar nu pierd ocazia să fiu aici."

Au intrat apoi în scenă scafandrii care au sărit în mare dintr-un elicopter. Apoi,  un episod de luptă împotriva „inamicilor", la care au participat toate navele din larg- a entuziasmat publicul.

Spectactorii au fost impresionaţi şi de spectacolul oferit de 2 elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P8 Posedion - al Statelor Unite ale Americii, o corvetă românească şi trei ambarcaţiuni rapide, care au simulat atacul unui submarin.

Femeie: „Un loc foarte bun în faţă am prins. Am venit de la 7.” 

Puşcaşii marini au „atacat" malul cu 10 ambarcaţiuni rapide. Le-au respins însă atacul vedeta blindată „Rovine", două avioane de luptă F 16, două elicoptere Puma şi trei tunuri de 100 de milimetri.

Sarah Morgan, ofiţer de aviaţie: Eu sunt în Forţele Aeriene, sunt obişnuită cu avioanele de vânătoare. Mă bucur să mă aflu aici, să văd navele. Este fantastic, nu mi-am imaginat că va fi un eveniment de o asemenea amploare!"

Marinarii s-au implicat şi în combaterea migraţiei ilegale pe mare. Misiunile lor nu s-au oprit însă aici. 

Reporter: „Mesaj pentru marinarii români?”

Participant: „Să fie sănătoşi în primul rând, să-şi iubească patria, să facă totul cu drag. Și noi să ne mândrim de ei, sunt copiii noştri, sunt nepoţi.”

Pentru că a fost foarte cald, doi militari s-au simţit rău şi au avut nevoie de asistenţă medicală.

Roxana Hulpe, correspondent Știrile ProTV: Toate navele și bărcile sunt, și în acest moment, în largul Mării Negre. Activitățile au debutat de pe Fregata Mărășești, la bordul căreia se află 130 de marinari. De aici s-au dat toate comenzile maritime și aeriene. Momentul simbolic al zilei a avut loc în jurul orei 10, când gara de pe navă a înălțat în catarg pavilionul și marele pavoaz – steaguri și drapeuri care identifică naționalitatea navei, dar și însemne internaționale. Pavoazul se ridică doar la evenimente extrem de importante, cum ar fi Ziua Marinei sau Ziua Națională, iar în această seară, de la țărm se va vedea extrem de frumos Fregata Mărășești, când se vor aprinde beculețele pavoazului electric. În tot acest timp, s-au ridicat steagurile și s-a intonat imnul național, dar s-au tras și 21 de salve de tun. Apoi nu a lipsit, după cum ați văzut, Zeul Neptun, însoțit de un alai de nimfe și de trei remorchere. Navele au salutat sosirea Zeului Neptun cu goarna și sunetele de petardă. Marinarii și-au demonstrat apoi abilitățile de a coordona cele trei remorchere.”

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 6°C
Constanta
Aer 6°C
Eforie
Aer 8°C
Costinesti
Aer 7°C
Neptun
Aer 7°C
Modifică setările cookies