Pe langa cazare, bugetul unei familii aflate in vacanta se cheltuie pe mancare. O radiografie a litoralului, ne arata ca turistii care aleg statiunile din sud, platesc pe zi cu cel putin 20% mai putin decat cei care isi petrec concediul in Mamaia.
Este ora pranzului si plaja din Eforie Nord incepe usor usor sa se goleasca. Miile de turisti se retrag spre terase sau restaurantele hotelurilor pentru masa de pranz. Cei mai multi prefera liniile de autoservire.
Reporter: Ce v-ati luat pentru masa de pranz?
Turist: O tochitura si o ciorba de burta si niste chifle.
Reporter: Cam cat o sa platiti?
Turist: Undeva in jur de 20 de lei. Eu zic ca este acceptabil
Turista: "O ciorbita de vacuta, o ciorbita de burta, cartofi cu rozmarin. Costa in jur de 40 de lei pentru doua persoane"
Bucatarii lucreaza la foc continuu pentru cele peste o mie cinci sute de persoane care trec pragul acestei autoserviri le orele pranzului.
Cristian Velcea - bucatar sef linie autoservire: "Avem produsul adus dimineata, gatit pana la ora 10 astfel zi de zi obtinem produse proaspete"
Cum inaintam spre nordul litoralului, cresc si preturile. Spre deosebire de Eforie si Costinesti unde o masa de pranz costa aproximativ 20 de lei de persoana, in Mamaia mai trebuie adaugati zece lei in plus.
Turist :"In jur de 25 de lei. O ciroba de pui si o portie de cartofi taranesti pentru pranz este destul"
Proprietarii teraselor din statiune au simtit concurenta liniilor de impinge-tava cu preturi mici si au introdus meniurile. La o terasa in Mamaia, un pranz pentru o persoana ajunge in medie la 50 de lei. Insa pentru un meniu, turistii platesc cu 20 la suta mai putin.