62 de oameni au murit înecați în acest sezon. Sfaturile scafandrilor pentru a evita o tragedie

Data publicarii: Joi 20 Iunie 2019, 18:15

  Odată cu zilele călduroase, din păcate, creşte şi bilanţul negru al celor care îşi pierd viaţa în ape: sunt 62 de victime în toată ţara anul acesta. Pericolul este uriaş, nu doar la mare, ci şi în lacurile neamenajate, spun pompierii.

Pe lângă plase de pescuit şi bucăţi de metal, scafandrii au găsit în apă, inclusiv bucăţi din frigidere şi canapele, care pot fi fatale, pentru un înotător fără experienţă. Respiraţi, gândiţi, şi călcaţi apa, ca şi cum aţi merge pe bicicletă, înainte ca panica să vă blocheze mişcările, ne sfătuiesc scafandrii.

De departe, Lacul Morii din Capitală pare un loc ferit de pericole, unde oamenii înoată fără griji. Dar scafandrii spun că de la aceste clipe fericite, până la panică, sunt doar câteva secunde.

Scafandru: "Am găsit aici pe fundul apei canapele, plase de peşte. Este foarte periculos pentru oameni pentru că se prind în ele şi nu mai pot ieşi."

Pompierii spun că nu există vreun indiciu care să vă arate ce este în apă. Mâlul este gros, vegetaţia haotică şi vizibilitatea foarte redusă. Dacă vă asumaţi riscul şi obosiţi pe parcurs, nu vă panicaţi.

Scafandru: "Este foarte important să te opreşti şi să gândeşti. Panica asta înseamnă, creierul se blochează. Faci mişcări care nu te ajuta la nimic. Te fac să nu mai ai oxigen şi să te scufunzi"

Şi la capitolul tehnica de înot stăm prost, pentru că în şcoli nu exista piscine, iar înotul nu este sport obligatoriu. Din această cauză, anul trecut şi-au pierdut viaţa în apă 182 de persoane, echivalentul unei feribot scufundat plin cu pasageri.

Scafandru: "La plută bazinul este cât mai ridicat, capul cât mai pe spate şi bărbia cât mai ridicată. Trebuie să fie o linie dreaptă"

Probleme pot fi şi când ajungeţi la mal. Puteţi da de un dig abrupt şi alunecos. De aceea pomierii vă sfătuiesc să nu vă pierdeţi energia încercând să-l escalati pentru că veţi obosi. Mai bine, păstraţi-vă energia pentru a putea pluti mai mult până la venirea salvatorilor.

Dacă sunteţi de partea cealaltă, pe mal şi cineva este în pericol, îi puteţi sări în ajutor numai dacă sunteţi un înotător bun. 

Înainte de toate, nu intraţi în apă dacă aţi băut alcool. La fel ca la condus, aveţi reflexele întârziate şi nu veţi sesiza pericolul. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 1°C
Constanta
Aer 1°C
Eforie
Aer 4°C
Costinesti
Aer 1°C
Neptun
Aer 1°C
Modifică setările cookies