A muncit tot sezonul estival la un restaurant de pe litoral. Câți bani a strâns o tânără

Data publicarii: Marti 20 August 2019, 18:51

60 de milioane de euro - iată suma astronomică pe care au lăsat-o românii pe litoral numai în vacanţa de Sfânta Maria.

Patronatele confirmă că nu s-au întâlnit niciodată cu un an atât de bun. De altfel, şi în următoarele două săptămâni este aşteptat un nou val de turişti, aşadar toate camerele vor fi pline. În aceste condiţii, hotelierii fac eforturi să îşi păstreze angajaţii sezonieri, ca să nu rămână fără personal când încă pot să câştige.

Obişnuiţi ca în ultimele două săptămâni de vară numărul turiştilor să scadă, cei mai mulţi dintre angajaţi, sezonieri, studenţi sau elevi, îşi pregăteau bagajele să plece spre casă sau să intre, la rândul lor, în concediu.

Angajată restaurant: "Aș vrea să plec, pentru că mai e puţin din august şi aş avea nevoie de o vacanţă, înainte de facultate. Punând şi cheltuielile şi chiria şi tot, să zicem cam cu 4.000 de lei rămân în buzunar după un sezon estival."

Dar patronii de restaurante au alte planuri, pentru că la mare este încă plin şi treaba merge la foc continuu.

Administrator restaurant: "Nici nu s-a terminat sezonul şi vor deja să plece. Vor şi ei să mai stea şi ei la plajă, pentru că au muncit toată vara. Eu îmi păstrez angajaţii în fiecare an, îi am pe aceeaşi."

Aceleaşi probleme le au şi hotelierii.

Reporter: "Au început deja să vă plece angajaţii?
Manager complex 4 stele: ”Da, deja au această iniţiativă, însă încercăm să îi convingem să terminăm sezonul estival. Venim în sprijinul lor cu diferite bonusuri, astfel încât să rămână până la final."

Alexandra are 19 ani şi este studentă la management. În vacanţe, lucrează ca recepţioneră. Însă nu salariul este cel mai bun argument pentru ea, ci promovarea în cadrul companiei.

Alexandra: "Cred că mai important decât salariul e cum mă simt eu la muncă. Sper să fiu şefa de tură, pentru că trebuie să o luăm treptat, nu? Acum, sunt doar la recepţie. Încet, încet, poate voi ajunge şi ceva mai mult."

Alţi manageri  au reuşit să-şi păstreze toţi salariaţii pornind afaceri care să fie deschise tot timpul anului.

Manager terasă: "În primul şi în primul rând, încercăm să ne purtăm corect cu ei şi să sperăm că revin şi la anul. Deşi ştim foarte bine ce criză de personal este şi în aceeaşi situaţie nu suntem numai noi, sunt majoritatea hotelierilor şi patronilor de restaurante de pe litoral. Și, cât de cât, pe cei mai buni să îi ţinem cumva şi pe iarnă."

Până una alta, e bine să ştiţi că nu vor scădea tarifele până la finalul lunii august. Tocmai de aceea, de primele reduceri o să vă bucuraţi abia din septembrie.

Dragoş Răducan purtător de cuvânt Federaţia Patronatelor în Turism: "Am avut un sezon atipic. Au venit foarte mulţi în prima parte a lui august. Au venit de Sfânta Maria şi acum iarăşi se aşteaptă un val de turişti."

Anul acesta, doar în vacanţa de patru zile de Sfânta Maria pe litoral au fost în jur de 200.000 de români, care au cheltuit în medie fiecare în jur de 300 de euro pentru cazare şi mâncare.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 21°C
Constanta
Aer 21°C
Eforie
Aer 19°C
Costinesti
Aer 22°C
Neptun
Aer 22°C
Modifică setările cookies