A stat trei săptămâni cu 100 de lei în Vama Veche, după ce a scris un mesaj pe o pancartă. ”Am făcut tot ce se poate”. FOTO

Data publicarii: Joi 16 August 2018, 08:01

Vama Veche, odată cu lăsarea întunericului, se transformă într-un furnicar, aşa cum s-a întâmplat şi joi noapte. Însă felul în care s-au distrat turiştii a fost diferit dintr-o parte în alta a staţiunii. 

În timp ce unii şi-au cumpărat provizii de la magazine şi au așteptat răsăritul pe plajă, alţii au dansat până la ivirea zorilor în cluburi.

Vama Veche, staţiunea în care nu se doarme aproape niciodată, a câştigat tot mai mulţi adepţi în ultimii ani. Aşa că nu e de mirare că devine neîncăpătoare, mai ales în mini-vacanțele din timpul verii.

La miezul nopţii, intrarea în staţiunea Vama Veche este extrem de aglomerată. Zeci de maşini sunt parcate de o parte şi de alta a drumului european 87, care face legătura cu Bulgaria. Oamenii sunt nevoiţi să-şi lase în aceste zone maşinile parcate şi să se deplaseze pe jos spre centrul staţiunii. Pentru că numărul turiștilor este mult prea mare în comparaţie cu capacitatea staţiunii Vama Veche. Şi toţi aceşti turişti sunt în căutare de distracţie.

Însă până la dans, în Vamă există un ritual. Şi petrecerea capătă forme diferite în funcţie de buget.

Reporter: ”Care e bugetul pentru o seară de distracţie în Vamă?”
Turist: ”50 de lei. Depinde, dacă mergi cu microbuz sau taxi. Dacă mergi cu taxi, trebuie minim 100.”
Reporter: ”Pentru consumaţie cât vei cheltui?
Turist: ”40 de lei, 30 de lei. De la supermarket cumpăr. E mult mai ieftin, că la bar e cu 5 lei mai scump.''

Aşa că un prim popas se face la magazine.

Vânzător: ''Mulți cumpără de la magazin prima oară ca să-şi facă înviorarea puţin şi apoi se duc la bar. Sunt mulţi care îşi cumpără şi stau aici pe stradă, îi vedeţi şi cu pancarte care cer 1 leu -  2 pentru shot.''

La ''mâna prietenilor'' este şi un tânăr din Suceava. A venit în Vamă în urmă cu trei săptămâni şi avea în buzunar o sută de lei, dar s-a descurcat.

Reporter: ''Iti dă lumea un leu?”
Turist: ”Da. Am făcut tot ce se poate în Vamă.”
Reporter: ”E scumpă viaţa? De unde îţi luai băutura?”
Turist: ”De la magazinele care sunt mai departe şi mai ieftine sau din Mangalia.”

Şi nu este singurul în această situaţie. Unii tineri vând paharul de palincă din Zalău pe 3 lei.

Apoi, petrecerea se mută fie pe plajă, fie în cluburi.

Ion Adrian, administrator beach bar: ''Mai ales în perioada vacanțelor în august vin oameni cu 50 de lei în buzunar sau cu 500 de lei, fiecare îşi cheltuie banii cum crede de cuviinţă. Nu acceptăm să vină cu sacoşa de la supermarket, sunt cazuri când au venit cu două-trei sacoșe de la magazin şi au fost invitaţi să meargă pe o plajă publică.''

Felul în care te poţi distra la Vama Veche diferă. Fie în compania unor prieteni cu frapiere, în care se află sticle de vin rece, însă sunt şi turişti care aleg să-şi petreacă seara chiar în buza mării , la masă, însă pentru asta îşi cumpără provizii direct de la alimentară. Însă spre dimineaţă, faleza şi plaja din Vama Veche este plină de PET-uri. După răsărit, tot administratorii beach barurilor sunt cei care strâng deşeurile. Tot ei plătesc anual peste 7000 de lei pentru colectarea gunoiului.

Iar dacă în urmă cu câţiva ani nu găseai nici toaletă în Vamă, situaţia s-a schimbat şi la acest capitol.

Turist: ''1 leu e aici, 2 lei în partea cealaltă. Mi se pare că nu e în spiritul Vamei, de regulă sunt libere chestiile astea.''

Dincolo de nemulţumiri, distracţia continuă pe litoral, unde sunt peste 150 de mii de turişti în aceste zile. Şi fiecare petrece după bunul plac.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 11°C
Constanta
Aer 11°C
Eforie
Aer 13°C
Costinesti
Aer 11°C
Neptun
Aer 11°C
Modifică setările cookies