Bancurile de stavrid atrag delfinii la vânătoare în Marea Neagră. Cum puteți să îi vedeți de aproape

Data publicarii: Joi 11 Iulie 2019, 18:50

Scăderea temperaturilor pe litoral îi împiedica pe turişti să stea la plajă, dar nu şi departe de mare. Când apa se răceşte brusc, bancurile de stavrid sunt împinse spre mal, iar delfinii se apropie şi ei de ţărm în căutarea hranei. 

Astfel, cu numai 15 lei puteţi să mergeţi cu barca în larg şi să vă bucuraţi de spectacolul magic al naturii.

"Doamne cât de frumos e!" este reacția unui turist.

Vaporaşele cu turişti pleacă dimineaţa devreme în larg. Vremea rece e numai bună pentru întâlnirea cu delfinii.

”Da, sunt delfini care se apropie foarte mult de mal pentru că vin să mănânce la stavrid. Sperăm şi astăzi să fim norocoşi” spune căpitanul bărcii. 

Astfel de excursii se organizează în porturile turistice din Constanța, Mamaia, Eforie, Costineşti şi Mangalia. Un bilet pentru copii costă 10 lei iar unul pentru adulţi 15. 

Fetiţă: ”Mi-ar plăcea foarte mult să le văd sunt nişte creaturi foarte frumoase drăguţe şi adorabile.”

Specialiştii spun că salturile delfinilor sunt de fapt strategii de vânătoare.

Adrian Bâlba, director Delfinariu Constanța: ”Ambarcaţiunile produc o undă de şoc acvatică de care delfinii se folosesc în a se ascunde de a fi văzuţi de peşti. Peştii sunt orbi, sunt surzi în apă însă au o linie laterală cu care percep vibraţiile din apă şi îşi dau seama ce se apropie de ei. Ei însă fac diferenţa între ambarcaţiuni şi delfini iar motivul pentru care delfinii înoată de-a lungul ambarcaţiunii sau în lateralul acesteia este datorat acestui fapt vor să mănânce, să pescuiască, nu ne arată spinările.” 

Turiştii care urcă la bordul ambarcaţiunilor trebuie să respecte mai multe reguli de siguranţă. Sunt anunţaţi de la bun început ca înotul în mare este interzis şi primesc veste de salvare. Dacă delfinii nu-şi fac apariţia, cel puţin pot admira oraşul din larg.

Cătălin Buștiuc, proprietar ambarcaţiune: ”Plimbarea durează jumătate de oră, se poate admira cazinoul de pe mare, toată coasta oraşului iar cu puţin noroc puteţi vedea şi delfini.”

În Marea Neagră trăiesc trei specii de delfini.


Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 20°C
Constanta
Aer 20°C
Eforie
Aer 18°C
Costinesti
Aer 21°C
Neptun
Aer 21°C
Modifică setările cookies