La Eforie Sud, de pildă, zeci de oameni sunt cazaţi într-o mansardă insalubră.
Un tânăr de 20 de ani din Iaşi, care voia să se angajeze ospătar la o terasă din Eforie Sud, a filmat locul în care urma să doarmă. Încăperea are podeaua acoperită cu resturi de ţigară, iar pereţii găuriţi sunt plini de mesaje obscene.
Tânăr: "Cazarea era inclusă, dar condiţiile erau groaznice. Erau seminţe pe jos, mucegai, nu era văruit, pereţi sparţi. Am sunat-o pe proprietară şi a spus că nu este problema ei."
Când a văzut ce i se oferă, tânărul a renunţat la slujbă.
Cei care acceptă totuşi condiţiile ca să câştige un ban în sezon sunt nevoiţi să folosească toalete insalubre, unde riscul de îmbolnăvire este major.
Sub pretextul că vor să se angajeze o lună pe litoral, reporterii PRO TV au mers să verifice în ce condiţii stau cei care lucrează sezonier în sudul litoralului.
CAMERA ASCUNSĂ
Proprietar: "Ce vreţi să lucraţi?”
Reporter: ”Păi ospătar mă gândeam. Cum funcţionează?”
Proprietar: ”Aveţi de servit trei mese, dar o să vină un administrator, că eu sunt proprietarul şi sunt puţin pe dinafară. Avem cazare aici. Nu este ceva wow, dar avem cazare, mai am fete care sunt cazate aici."
Bărbatul care apare în imaginile filmate cu o cameră ascunsă este un fost candidat la postul de primar al oraşului Constanța. El s-a recomandat drept proprietarul pensiunii cu terasă. Departe de ochii şefului, o angajată ne avertizează.
Angajată: "Jobul e frumos, dar cazarea e naşpa de tot."
CAMERA ASCUNSĂ
Angajată: "Au fost persoane care au venit, nu le-a plăcut şi au şi plecat.”
Reporter: ”Au fost ploile, nu v-a curs apa în cap?”
Angajată: ”Da, în camera asta şi în cealaltă curge şi miroase urât, după ce plouă.”
Reporter: ”Mie mi-e frică de gângănii, şoricei, gândăcei?”
Angajată: ”Să-i zicem de lilieci?!”
Reporter: ”Liliceci aveţi?”
Angajată: ”Da, ne vizitează."
Anunţaţi că au fost filmaţi cu o cameră ascunsă, reprezentaţii unităţii de cazare nu au vrut să comenteze. Din păcate, astfel de episoade sunt dese pe litoral. Nu există însă plângeri pentru că oamenii acceptă situaţia.
La polul opus îi găsim pe cei care lucrează la 4 sau 5 stele.
Recepționeră: ''Toate camerele de aici au baie proprie şi curăţenia este evident la ordinea zilei."
Cristina Bârca, reprezentant complex hotelier: "Cei care vin din provincie beneficiază şi de cazare, condiţiile de cazare sunt foarte apropiate de cele ale unui turist obişnuit.”
Pentru siguranţa lor, cei care vor să muncească pe litoral se pot adresa Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, unde sunt înregistrate ofertele verificate.
Anunţurile de angajare de pe internet nu trec prin niciun filtru şi pot ascunde tot felul de capcane.