Cu zeci de cluburi în care proprietarii se întrec în petreceri spectaculoase şi un festival de muzică electronică ajuns celebru în toată Europa, Mamaia Nord a atras zilele acestea 40 de mii de turiştii.
Unii sunt dispuşi să cheltuiască mii de euro într-o noapte, iar taximetriştii dornici de un câştig rapid profită de naivitatea străinilor. În mod normal, o cursă din nordul în sudul staţiunii nu costă mai mult de 22 de lei, dar acum lucrurile stau altfel:
CAMERA ASCUNSĂ
Taximetrist 1
"- Până la Hotel Parc... Cât este?
- 40 de lei.
- Este prea mult.
- Nu este prea mult.
- Acesta este prețul.
- În euro?
- 10 euro."
Taximetrist 2
"- Cât mă costă până la Hotel Parc?
- Cât dai tu.
- Eu nu știu.
- Zi tu cât.
- Nu știu.
- 50 de lei este bine?
- Nu. Este prea mult."
Taximetrist 3
"- Aș vrea să merg până la hotel Parc.
- 40 de lei
- 40... este prea mult.
- Da, dar nimeni nu te va duce cu mai puțin.
- De ce?
- Ăsta este prețul.
- Este prea scump."
Tarifele sunt arbitrare şi când vine vorba de o cursă până la aeroportul Mihail Kogălniceanu, aflat la 23 de kilometri de Mamaia Nord. Şoferii nu se ating de aparatul de taxat şi cer cel puţin dublu pentru drumul care costă, de regulă, 65 de lei.
CAMERA ASCUNSĂ
Taximetrist 1
"- Aș vrea să merg la aeroport.
- Mihail Kogălniceanu?
- Da.
- Cât costă?
- 150 de lei.
- Este prea mult.
- 100 de lei.
- Nu. Este prea mult."
Preţurile exagerat de mari cerute de taximetriştii din Constanța i-au făcut pe străini să ceară ajutorul localnicilor ca să le dea soluţii alternative de transport.
Un american s-a plâns pe reţelele de socializare că a plătit dublu pentru o cursă de 35 de lei.
Turistă străină: "Taxiurile? Dacă nu ştii că ai mai fost aici, te vor jefui."
Potrivit Primăriei din Constanța, ”taximetriștii sunt obligați să elibereze bonuri clientului la finalul cursei, pe baza cărora vă încasa contravaloarea prestației efectuate pe bonul client."
În realitate, în multe cazuri, acest lucru nu se întâmplă. Cei care ar trebui să aplice sancţiuni - de până la 2000 de lei - şi să întocmească dosare penale pentru înşelăciune sunt poliţiştii şi inspectorii de la fisc. Duminică seară, nimeni nu a fost însă amendat.
Contactaţi de Ştirile PROTV, managerii celor mai mari companii de taxi din Constanța susţin că nu au primit nicio plângere de la turişti. Îi îndeamnă pe clienţi să refuze cursele dacă şoferii nu vor să pornească aparatul de taxat.