Cu cat ospatarul da dovada de mai multa experienta si bun simt cu atat clientul la mai mult la nota de plata. Dan are 36 de ani si in fiecare vara lucreaza la una dintre cele mai aglomerate terase din Mamaia. Are mai multe cursuri de calificare si le da un pont celor care vor sa devina ospatari: clientul nostru este stapanul nostru.
„Care este cel mai mare bacsis pe care l-ai primit pana acum?
- Cel mai mare: 70 de lei
- Si cel mai mic?
- Am avut si de 50 de bani poate chiar nimic”, spune Dan.
„Cand e nevoie se lucreaza destul de mult si se castiga si bine. Cu tot cu tips, pe luna, undeva la 50 de milioane poate, poate un pic mai bine”, explica si Emilian Serban, administrator restaurant.
Regula nescrisa de 10 % din valoarea notei de plata se aplica si pe litoral spun ospatarii. O recunosc si clientii care decid valoarea bacsisului in functie de modul in care au fost serviti.
Iulia si Iulia recunosc ca salariile lor nu depasesc 1500 de lei, asa ca incearca sa se faca placute. Din experienta lor, turistii romani sunt cei cu dare de mana, dar mai exista si exceptii asa cum s-a intamplat si astazi.
„Nota 69,5, 70 de lei, bacsis de 50 de bani”.
„Romanii sunt mai darnici, cred eu pentru ca in strainatate fiind inclus tips-ul multi nu lasa crezand ca noua ne revine din ceea ce plateste el”, spun fetele.
In Europa, bacsisul variaza intre 10 si 15 la suta. Si chiar daca in unele tari serviciile sunt incluse in nota de plata, regula nescrisa este ca atentia sa fie tot in jur de cinci la suta.