Hotelurile renovate vor fi pline ochi pe toată durata sezonului estival. Păcat însă că la mică distanţă sunt multe altele abandonate. Tocmai de aceea, oaspeţii care stau la 5 stele au un gust amar atunci când ies la plimbare şi dau peste tarabe cu shaorma şi vânzători de nimicuri.
Venus poate să primească în fiecare vară în jur de 50 de mii de turişti. Însă cei care aleg această staţiune, unde mai bine de jumătate dintre hoteluri sunt pe malul mării, rămân cu o imagine neplăcută despre litoralul românesc.
Ca să ajungă pe plajă, oamenii trec pe lângă clădiri cu tencuiala căzută şi balcoanele ruginite.
Turist: ”Plaja îmi place şi în rest... este distrus tot. Coşuri de gunoi nicăierea, nu există. Nu ai unde pune gunoiul. Clădiri închise, neîngrijite, spaţii verzi nu mai spun. Asta e!”
Ioan Nicolae, proprietarul echipei de fotbal Astra Giurgiu, deţine singurul hotel de 5 stele din Venus. A investit milioane de euro pentru a-l reface, dar tot primeşte plângeri.
Ioan Nicolae: ''Turiștii care vin la mine în hotel de exemplu nu mai ies de aici, stau ca într-o enclavă. E adevărat că au toate condiţiile aici, începând de la plajă privată, piscină cu apă sărată, SPA-ul, însă este păcat că nu se fac eforturi măcar la nivel local să asigure curăţenia, căi de acces omeneşti, parcări.''
La rândul lor, autorităţile susţin că au încercat să-i forţeze pe proprietarii de hoteluri să refacă imobilele, însă mulţi au preferat să le scoată la vânzare. Sunt şi clădiri abandonate de care nu se poate apropia nimeni până când nu sunt scoase la licitaţie de ANAF.
Dragoș Angelescu, viceprimarul municipiului Mangalia: ”Au fost supraimpozitați un număr de zece agenţi economici anul trecut. Ne-am axat pe clădirile din staţiuni, pentru că acolo sunt probleme şi ne trag înapoi ca şi imagine. Supraimpozitarea se încadrează între 100 şi 500%.”
Incredibil este că aleile către plajă nu pot fi refăcute pentru că aparţin companiei T.H.R. MAREA NEAGRĂ, care deţine cele mai multe locuri de cazare din sudul litoralului.
Am încercat de mai multe ori să aflăm punctul de vedere al companiei, însă niciun factor de decizie nu a vrut să răspundă solicitării Știrilor Pro TV. Am mers inclusiv la sediul firmei pentru a sta de vorbă cu Narcisa Moșoiu - Preşedinte al Directoratului. Fără succes însă.
Dragoș Angelescu: ”La momentul marii privatizări din turism, pe care Guvernul României a aprobat-o acum ani în urmă, s-au împroprietărit investitorii în turism până la nivelul bordurilor delimitatoare pentru trotuarele din staţiuni. Există situaţii şi mai grave, acolo unde nici străzi nu mai avem în momentul acesta datorită cadastrelor făcute. Nu avem căi de acces către obiectivul nostru principal natural, plaja. Discutăm aici un procent de 90% din spaţiile verzi care sunt direct vizibile turiştilor şi cetăţenilor care sunt în proprietate privată.”
Sudul litoralului este prins într-un proiect de refacere cu bani europeni în valoare de 30 de milioane de euro. Lucrările vor începe la finalul acestui sezon.