Cum a ajuns Mamaia din stațiune de lux în stațiunea voucherelor: ”Aici veneau oamenii cu bani”

Data publicarii: Duminica 18 August 2019, 18:03

Mamaia, staţiunea de lux a litoralului românesc, s-a deschis anul acesta pentru toate buzunarele. Mai bine de jumătate din spaţiile de cazare sunt ocupate de oameni care au avut vouchere de vacanţă. 

Este şi motivul  care îi face pe comercianţi să se plângă că turiştii cu buget redus sunt mai chibzuiţi ca ceilalţi, care îşi permit, de exemplu, să ia masă doar la restaurant. 

Foarte mulţi turişti mănâncă pe plajă. Unii dintre ei vin cu mâncarea în sacoşă, în timp ce alţii dau o fugă până la fast-food sau la autoservire. În felul acesta prea puţini ajung şi la restaurant. 

Turist: "Eu cu soţia am primit vouchere în valoare de 1700 de lei din care pentru şapte nopţi am achitat în jur de 1600 lei. "
Reporter: "Restul bugetului, cam pe unde ajunge aşa de cheltuială?"
Turist: "Undeva la 3-4000 de lei."
Reporter: "Cat v-aţi chinuit să puneţi de-o parte bănuţii ăştia? "
Turist:"Câteva luni de zile pentru o vacanţă… în România este greu." 

Reporter: ''Unde aţi luat masa de prânz?"
Turist:" La autoservire. E mai convenabil, la restaurant lăsam cam 300 aşa pe seară." 

Turist: "15 lei numai hamsia, sucul şi cu berea 10 lei."
Reporter: "Care este bugetul pe zi pe care îl alocaţi pentru mâncare?
Turist: "100 de lei pe zi numai pentru mâncare." 


Reporter: "Dacă aţi fi mers la un restaurant cât ar fi ajuns să spunem un prânz?"
Turist: "Cel puţin 100 de lei cel puţin. "
Reporter: "Şi aici cât aţi dat? "
Turist: "50 de lei cam aşa." 

Oamenii se plâng de preţurile mari şi încearcă să jongleze. La autoservire, o ciorbă costă între 6 şi 10 lei, iar felul doi este în jur de 14.  La restaurant tarifele se dublează. Cine vrea să bea bere lângă mare da 8 lei pentru un pahar. Pe terasă lucrurile se complică.

Turist: "Deja am consumat 2000 de lei. Mai avem o mie. Până marţi ne-am propus să vedem dacă reuşim. Din ianuarie am strâns câte puţin ca să putem să ne relaxăm o săptămână.” 

Prin intermediul voucherelor în Mamaia au ajuns mulţi turişti care până acum nu îşi permiteau să se cazeze acolo. Dacă hotelierii câştigă, cei care au restaurante vorbesc despre o scădere a încasărilor.

Paul Marin, administrator restaurant: ''Statiunea Mamaia nu mai este staţiunea Mamaia, este staţiunea voucherelor. În staţiunea Mamaia veneau oamenii cu bani. De când au dat drumul la vouchere vă spun sincer au venit oamenii doar cu vouchere. Aţi înţeles? Pentru noi comercianţii care nu avem hoteluri nu a fost ok.”

Tiberiu Tuhasu, administrator terasă: ”Omul nu mai consumă cum consuma acum patru ani, ascultă muzica, mănâncă foarte lejer, deci nu mănâncă toată lumea. Din cinci mănâncă unul sau doi restul de patru sau cinci se duc pe faleză îşi iau o porţie de hamsie sau altceva şi o consumă cu ceilalţi.”

Românii au folosit anul trecut, în sezonul estival, pe întreg litoralul  peste 250.000 de tichete de vacanţă.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 0°C
Constanta
Aer 0°C
Eforie
Aer 3°C
Costinesti
Aer 0°C
Neptun
Aer 0°C
Modifică setările cookies