Departe de privirile rautacioase ale celor pudici. Unde se mai poate face nudism pe litoralul romanesc

Data publicarii: Marti 05 August 2014, 18:49

In Romania, si sa vrei sa te dezbraci in public ca sa faci plaja, nu mai ai unde. Si asta pentru ca zonele in care se poate practica nudismul dispar, de la o vara la alta. La 2 Mai si Vama Veche, Sfantu Gheorghe sau Gura Portitei, locurile in care aceasta comunitate speciala isi facea in fiecare an aparitia, portiuni mari de plaja au fost concesionate, iar administratorii nu mai doresc oameni goi acolo. Sunt putini si nu fac profit.

La Vama Veche, altadata o zona libera, nudistii au fost impinsi spre capatul statiunii, printre corturi. Chiar si aici, insa, cei care aleg sa faca plaja complet dezbracati se amesteca stingheri printre turistii in costume de baie, asa numitii "textilisti".

Iulian este din Iasi si are o pasiune mai putin obisnuita. Canta dezbracat pe malul marii, la vioara. "Fiecare e liber, nu se ia nimeni de nimeni. Am mai tras si eu o privire la vecina, la vecinul, dar nu am avut probleme. Imi place si mie sa fiu privit, ca am cu ce sa ma mandresc", spune el.

David este din Cluj si lucreaza ca ghid turistic, insa de cativa ani, de cand a descoperit Vama Veche, a simtit ca aici este un loc special pentru el: "Noua ne place, e mai liber. In Germania, in vest nu e nicio problema, majoritatea fac nudism".

"Te obisnuiesti, cred ca este un stil de viata, cred ca problema este aici, odata ce ai rezolvat in cap, este ok", afirma o alta turista.

In Romania, sunt din ce in ce mai putine locuri pentru cei ca ei. Asta in timp ce in tari ca Franta, Germania, Spania sau Croatia exista nu numai plaje, dar si statiuni speciale pentru aceasta comunitate.

Anii trecuti, pe plaja din Vama, turistii erau informati printr-un panou ca aici se face nudism. Panoul a disparut, asa ca oamenii se ghideaza acum dupa o bariera imaginara ca sa isi poata exprima optiunea. Dovada ca locul a fost delimitat sta ascunsa la gunoi. Cel mai probabil, cei care au concesionat plaja au decis ca nudistii nu mai un loc al lor pe nisip. La fel cred si alti turisti pentru care goliciunea nu ar fi o optiune.

"Vin cu copiii si copiii sunt curiosi, noi mai putin, vorba vine", crede un turist.

Cei care nu se mai simt in largul lor in Vama Veche au ales cu timpul alte plaje neamenajate, in capatul statiunii 2 Mai sau la Tuzla. Singura zona in care se mai face nudism organizat este plaja dintre Eforie Nord si Sud, insa si acolo gardul care imprejmuieste locul a fost distrus. Totusi, fara a abandona lupta, adeptii si-au format o comunitate virtuala si fac schimb de informatii despre locurile unde se pot bronza departe de privirile rautcioase ale celor pudici.
 

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 12°C
Constanta
Aer 12°C
Eforie
Aer 13°C
Costinesti
Aer 12°C
Neptun
Aer 13°C
Modifică setările cookies