Au mers in vacante exotice si au prins gustul fructelor de mare. Ce sunt rapanele, marele succes culinar de la Marea Neagra

Data publicarii: Sambata 27 August 2016, 18:04

Dupa ce au colindat lumea in vacante exotice, romanii au prins gustul fructelor de mare si mananca tot mai des creveti, midii, calamari sau caracatita. Iar cand ajung pe litoralul nostru, foarte multi comanda scoicile de Marea Neagra - midiile - si melcii facuti pe plita, mai cunoscuti sub numele de "rapane". 

De cand a inceput vara, acest chef a gatit doar fructe de mare si peste. Ii numara pe degete pe cei care au fost atrasi de meniuri fara midii, creveti sau calamari. Celebri melci, in forma de ghioc, rapanele, adevarate vedete ale Marii Negre, conduc in topul comenzilor.


Chef Nelu Pauca: "Rapanele sunt renumite la Marea Neagra sunt foarte, foarte cunoscute, trebuie savurate pentru ca, daca nu stiti, rapanele contin foarte mult fier. Le punem pe gril cu putin ulei… rapanele… stoarcem putina lamaie si se pot prepara...punem si un tentacul de caracatita."


Potrivit unui studiu recent, facut de o comanie de profil, consumul de fructe de mare, in randul romanilor, este in crestere fata de anii trecuti. Creveții conduc detasat cu peste 30 la suta in topul vanzarilor, urmați de scoici - 16%, calamari 13% si caracatita, peste 8%.


Trendul poate fi explicat si prin faptul ca romanii calatoresc mult in special in tari mediteraneene, unde fructele de mare sunt obligatorii in meniu.



Chef Nelu Pauca: "Preparatul care ii atrage cel mai mult pe turisti sunt midiile de Marea Neagra si rapanele. Midiile din Marea Neagra se deschid, sunt foarte carnoase, un deliciu!"


Pentru cei mai pretentiosi se pregatesc platouri cu bunatati din ...Mediterana.


Chef Alexandru Filip: Anul asta a fost un an exceptional in privinta vanzarilor la creveti si la caracatita in special a platourilor mediteraneene."
Reporter: Cam cat costa un astfel de platou?
Chef Alexandru Filip:  "Un astfel de platou undeva la 280 de lei."


Singurele fructe de mare de pe litoralul romanesc sunt midiile si rapanele. In Romania exista o sigura ferma de scoici, care a vandut anul acesta peste 20 de tone de moluste.

Atentie insa. Fructele de mare congelate, de provenienta straina, trebuie pregatite imediat ce s-au dezghetat. Iar cand comandati fructe din Marea Neagra, cereti sa fie proaspete, ca sa va puteti bucura de savoarea lor.

Altfel, spun medicii, se poate ajunge la intoxicatii grave care v-ar pune viata in pericol.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 14°C
Constanta
Aer 14°C
Eforie
Aer 12°C
Costinesti
Aer 13°C
Neptun
Aer 13°C
Modifică setările cookies