Este cel mai cerut produs pe plaja, dar poate fi periculos. Riscurile la care se expun turistii atunci cand il cumpara

Data publicarii: Vineri 08 Iulie 2016, 18:56

Odata cu debutul sezonului estival, plajele romanesti au fost invadate de obisnuitii intreprinzatori care le ofera turistilor: fructe, pufuleti, porumb fiert, pungi cu namol sau pietre pentru calcaie.  

Temperaturile ridicate si conditiile indoielnice in care se practica acest tip de comert au alertat autoritatile care se tem de aparitia unor toxinfectii alimentare, ori a unor boli de piele. Pe de alta parte, acesti oameni nu ar exista pe plaja, daca nu ar avea cumparatori.

Statiunea Mamaia. Cam din minunt in minut prin fata turistilor care se relaxeaza la mare trece macar un vanzator ambulant.  Incarcat in galeti murdare, tinut in soare si ambalat in folii din plastic refolosite porumbul fiert este cel mai cerut produs de pe plaja.


Multi ignora riscurile. Cum face aceasta tanara care a cumparat porumb fiert tinut intr-o galeata murdara pentru copilul ei de numai trei ani.

Turista: Nu pot sa spun ca am incredere dar a devenitr o obisnuinta adica toata lume afacerea asta.  Imi dau seama ca nu sunt facute in conditii normale dar nu s-a intamplat nimic pana acum


Reporter: Aveti incredere?
Turist:  Nu prea dar de pofta mai si luam cand venim la mare porumbul toata lumea il cumpara asta se stie de pofta

Sunt si turisti care constienti de riscurile pentru sanatate ignora ofertele vanzatorilor ambulanti de pe plaja.

Turista: Nu as recomanda nimanui sa cumpere produse de genul acesta nu stim locul de unde provin, nu stim cum se produc.

Reporter: aveti incredere sa cumparati produse de la ei?
Turist: Nu sub nicio forma nu sunt autorizati nu am incredere.

 


La randul lor administratorii de plaje spun ca acest comert ambulant neautorizat a scapat de multa vreme de sub control .

Paul Marin administrator plaja: Ne luptam cu fenomenul vanzarilor ambulante de ani de zile, sa va spun sincer politia isi face treaba, jandarmeria isi face treaba, eu imi fac treaba ca administrator de plaja cine nu isi face treaba e doar turistul. Daca turistii nu ar mai cumpara acel porumb sau acel namol acei vanzatori ambulanti nu ar mai fi pe plaja acest fenomen parerea mea este de pe timpul lui ceasca aici

De la inceputul sezonului politistii au organizat in jur de 40 de actiuni in statiunea Mamaia insa cei 300 de comercianti amendati sunt doar o picatura intr-un ocean.

Amenzile variaza intre 500 de lei si 1500 de lei dar si asa dupa ce sunt sanctionati comerciantii revin pe plaja.


 

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 13°C
Constanta
Aer 13°C
Eforie
Aer 15°C
Costinesti
Aer 14°C
Neptun
Aer 14°C
Modifică setările cookies