Experiment cu o cameră cu termoviziune pe litoral. ”Radiațiile ne bombardează pielea”

Data publicarii: Marti 18 Iunie 2019, 18:24

Zilele fierbinţi de la malul mării, considerate perfecte pentru plajă, sunt însă extrem de periculoase pentru cei care se expun ore în şir la soare, în special la amiază. 

Pe litoralul nostru, razele ultraviolete au atins nivelul 10 din 15, aşa că zeci de persoane apelează zilnic la echipele medicale, aflate în corturile de prim ajutor. 

Un experiment făcut cu o cameră cu termoviziune demonstrează că pielea turiştilor atinge şi  40 de grade după doar câteva minute de plajă, în miezul zilei.

Pe litoral, nivelul razelor ultraviolete a ajuns, la amiază, la 10 pe o scară de la 1 la 15. Chiar şi aşa sute de turişti au ignorat riscurile şi au vrut să se bronzeze cât mai repede. Pericolul a fost accentuat şi de cele peste 30 de grade, înregistrate în termometre.

Camera cu termoviziune: "Ceea ce vedem noi nu este căldura corpului ci este reflexia infraroşu a corpului la suprafaţa apei. 39 de grade pielea expusă la soare.”

Lucian Bordea, specialist termoviziune: "Chiar dacă noi nu simţim căldura datorită vântului care ne răceşte pielea radiațiile ne bombardează pielea şi de aceea apare înroşirea şi bronzul."

Reporter: Nu v-aţi gândit că vă ardeţi prea tare?
Tineri: Nu, nu. Nu am probleme cu arsuri de soare, cu nimic.

Şi totuşi în ultimele zile, peste o sută de turişti au cerut asistenţă medicală. Trei dintre ei - în stare mai gravă - au fost duşi la spital.

Probleme au avut şi din cauza şocului termic suferit atunci când au intrat în mare. Diferenţa dintre temperatura apei şi cea înregistrată la nivelul nisipului este de aproape 20 de grade.

Iuliana Smoc, asistent medical: "Să nu intre brusc, să intre treptat pentru că ei intră încălziţi şi apa fiind rece există riscul să facă o criză şi se poate ajunge la leşin. Recomandăm folosirea cremelor cu grad ridicat de protective deoarece sunt cele mai benefice în această perioadă cât soarele este foarte puternic."

Expunerea la soare, la orele prânzului, nu este recomandată de medici - iar cei mici ar trebui protejaţi şi în afara acestui interval cu umbrele şi îmbrăcăminte specială care asigură protecţie UV. 

Georgiana Marian, şef raion textile: ”Tricourile cu UV asigura confort optim, pot fi purtate atât în apă, cât şi pe uscat. Ochelarii să fie cu grad ridicat, de 50 plus, cremele la fel 50-30 în funcţie de ten, de fiecare persoană.”

George Pădureanu, şef raion: ”Stratul dublu de protective îi oferă pe de o parte o aerisire cât şi o protecţie împotriva soarelui între 12 şi 14 ore.”

Specialiştii de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța spun că nivelul razelor UV va continua să crească pe litoral. La începutul lunii următoare se estimează că va atinge valoarea maximă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 14°C
Constanta
Aer 14°C
Eforie
Aer 13°C
Costinesti
Aer 14°C
Neptun
Aer 14°C
Modifică setările cookies