Experiment în Vama Veche, de 1 Mai. Cât cheltuie un turist într-o singură oră

Data publicarii: Marti 30 Aprilie 2019, 17:42

Prețuri mari și note de plată pe măsură sunt și în Vama Veche. Mulți turiști se plâng că acum, aici e mai scump decât în Mamaia. Însă indiferent de cât costă, distracția e la cote înalte în stațiunea din sudul litoralului românesc.

Dintr-o parte în altă a Vămii, muzica răsună la orice oră. La prânz, nisipul, mesele și barurile sunt pline de oameni fericiți.

Reporter: Cum sunt prețurile?
Tânăr: ”Are importantă?! Nu contează. Nu punem accent pe bani”.
Reporter: Cât e o sticlă de vin?
Tânăr: ”100 de lei”.
Reporter: Cât ai cheltuit aseară?
Tânăr: ”Nu mă întreba, că se uită mama la tv."
 
Bogdan are mai multe motive de sărbătoare. 3 ani de căsnicie și sosirea pe lume al celui de-al doilea copil: ”Aici mi-am cunoscut cu soția, chiar aici ne-am căsătorit, aici am făcut și copii.. Cheltui undeva la 200-300 de euro pe noapte, dar nu contează când e fericire." 
 
Mulți turiști se plâng, însă, că Vama e tot mai scumpă, așa că testăm și noi prețurile. 
 
Roxana Hulpe: ”Astăzi suntem turiști împreună cu operatorul meu și avem 200 de lei. Hai să vedem cât putem mânca la prânz. Primul popas îl facem la mâncare. Două sandvișuri ne costă 28 de lei.  Iar la acest fast food se vând zilnic peste 800 de sandvișuri. Noi am prins comanda 345 la orele prânzului. Trecem la desert. Două clătite, 30 de lei. Două sticle de apă 10 lei, iar un porumb 8 lei. Turiștii nu lasă să treacă o zi fără un cocktail, care costă cel puțin 40 de lei. Din suma de la început am mai rămas cu 22 de lei. După doar o oră.”
 
Barman: ”Gin, rom, ăsta e trendul. Un gin 30 de lei, rom 30 de lei.”
Reporyter: Vinul?
Barman: ”De la 60 de lei până la 150 de lei. E cerere foarte mare, automat că și prețurile cresc."
 
O masă la restaurant pentru două persoane depășește lejer 150 de lei.
 
În Vamă, acum, nu mai există niciun loc liber de cazare. Oficial sunt 3.000 de locuri în pensiuni și hoteluri. Însă cei din zonă spun că sunt aproape 15.000.
 
Marinela Sava, administrator pensiune: "E cerere foarte mare, vrem să mai facem o pensiune. Vin și fără rezervări, avem 22 de camere, toate pline. O cameră simplă e 380 de lei fără balcon, avem și la 480 camere cu balcon, și cea king de lux e 580 de lei." 
 
Noaptea, turiștii nu mai numără banii. Mai ales cei care suferă sau își caută perechea. 
 
Printre vamaioți îl găsim și pe actorul Mihai Bobonete, din Las Fierbinți: "Vama are farmecul ei, are o energie extraordinară, aici e o energie extraordinară și eu mă simt perfect aici și dacă stau o oră și dacă stau 2 zile.. locul ăsta are un farmec aparte, nu știu de la ce, dar te cheamă an de an aici.” 
 

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 19°C
Constanta
Aer 19°C
Eforie
Aer 17°C
Costinesti
Aer 20°C
Neptun
Aer 20°C
Modifică setările cookies