Experiment Stirile PRO TV, in zi de canicula pe litoral. La cate grade ajunge intr-un minut un termometru tinut la gheata

Data publicarii: Luni 01 August 2016, 18:13

Soarele a parjolit luni, de la un capat la celalalt, si litoralul romanesc, aflat sub cod galben de canicula. S-au inregistrat peste 42 de grade la nivelul nisipului, iar indicele de confort termic a sarit de nivelul critic de 80 de unitati. Desi aerul era irespirabil, zeci de mii de turisti au stat ore in sir in arsita.  

Din pacate, multi parinti si-au expus inutil copiii, asta desi salvamarii si medicii de la corturile de prim ajutor au incercat sa le explice ca se pot bronza in siguranta, dimineata si seara.

In Mamaia, luni, la amiaza, ieseau valuri de caldura din nisipul incins. Corespondentul Stirilor Pro TV, Ilknur Pintilie a facut un experiment: "Avem un termometru intr-un pahar cu gheata. Acum il scoatem si deja indica 5 grade Celsius. Dupa un minut, mercurcul termometrului a depasit deja 42 de grade."

Cu toate avertismentele meteorologilor, plaja a fost plina ochi, chit ca erau 36 de grade in aer, iar indicele de ultraviolete se apropia de 8, pe o scara de la 1 la 15. 

Voluntarii din corturile de prim ajutor au incercat pe cat posibil sa le explice turistilor ca sunt in mare pericol.

Un tata cu doi copii este fericit ca a ajuns, in sfarsit ,la mare. Omul nu isi face griji pentru cei mici: "Doar astazi am venit prima zi si nu mi se pare chiar asa exagerat de cald."

Alti turisti isi imagineaza ca sub umbrele scapa de arsuri.

Dragos Berbec, paramedic: "Sub umbrela, desi oamenii cred ca umbrela protejeaza, ea scade doar 25% din radiatia solara. Cu alte cuvinte, temperatura sub umbrela este la fel de mare."

Nici valurile nu va scapa de insolatie. Apa reflecta razele si sunteti ca intr-un cuptor care are doua arzatoare.

Medicii si meteorologii spun ca pe langa temeperaturile ridicate, pe litoral, dar si in sud estul tarii, caldura a fost tolerata mai greu si din cauza indicelui de confort termic care a depasit 80 de unitati. Umiditatea ridicata si temperaturile inalte au facut aerul irespirabil.  Specialistii spun ca in aceste conditii corpul pierde mai greu caldura, iar cel mai dificil le este celor care sufera de asm bronsic, hipertensiune, obezitate si insuficienta cardiaca.

La ora 19.00, plaja era inca plina. Salvamarii si medicii va recomanda sa stati la plaja pana dimineata la ora 10:00 si apoi sa reveniti dupa ora 17.00. Soarele este mult mai usor de suportat, iar apa marii este la fel de calda ca la mijlocul zilei, ba chiar putin mai calda.

Salvamarii ii roaga pe parinti sa nu-i mai aduca pe cei mici la plaja la orele amiezii: ii expuneti unor riscuri destul de mari. Daca toti ati venit la mare si ati platit destul pentru concediul mult visat, nu vi-l transformati in drumuri la spital. Sunt doar cateva reguli de respectat.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 0°C
Constanta
Aer 0°C
Eforie
Aer 3°C
Costinesti
Aer 0°C
Neptun
Aer 0°C
Modifică setările cookies