Explicatia halucinanta a unui turist ucrainean care plutea cu iahtul in deriva la Neptun

Data publicarii: Miercuri 30 Aprilie 2014, 15:47

Aventurile pe mare nu sunt doar cu pirati. Doi ucraineni si un moldovean au fost la un pas sa esueze cu un iaht, dupa ce au ramas fara combustibil, pentru ca in loc de motorina si-au cumparat vodca.

Turistii voiau sa petreaca de 1 Mai, in Vama, dar usor euforici au inceput cheful mai devreme si, in scurt timp, n-au mai vazut malurile. Cand au realizat ca sunt intr-o situatie fara iesire, au cerut ajutorul Garzii de Coasta.

"Proprietarul ne-a dat bani pentru combustibil, insa noi am cumparat vodca. Am luat vodca de toti banii, si am baut-o. Iar iahtul asta nu merge cu vodca, ci numai cu motorina. Asta s-a intamplat!", recunoaste Alex, turistul ucrainian.
 
Cei trei temerari au pornit in urma cu doua zile din portul Odessa cu gandul sa poposeasca in Vama Veche, apoi sa mearga pana la Istanbul. Au incarcat tancurile cu combustibil, dar n-au facut plinul iar asta i-a costat.

Din cauza unei furtuni pe mare, motoarele iahtului au fost fortate si au consumat mai toata motorina. In aceasta situatie cheflii s-au trezit in mijlocul valurilor fara nici un ajutor. Nu mai aveau nici macar apa de baut.

"Romanii de la Garda de Coasta sunt niste oameni foarte puternici, ne-au salvat vasul. Le-am spus: Va rugam, ajutati-ne, furtuna este puternica, iar valurile uriase", povesteste Alex.

Iahtul celor trei a fost localizat la aproximativ doua mile marine de statiunea Neptun. Salupa garzii de coasta a ajuns in zona si a tractat ambarcatiunea pana in portul Mangalia.

Iahtul, sub pavilion Panama, a fost ancorat in portul turistic Mangalia unde va fi realimentat.

"Riscul ar fi fost sa esueze, iahtul are un sistem de ancorare, dar nu este proiectat pentru mare de gradul 3 sau 4. Ei ar fi putut sa esueze pe plaja sau sa se intample, Doamne fereste, mai rau", spune inspector principal Ionut Manea, de la Garda de Coasta Constanta.

Musafirii au ramas la bord si asteapta cu speranta ca prietenii sa le trimita bani pentru combustibil. Sunt hotarati sa isi continue calatoria. Desigur, daca nu li se face sete intre timp.
 

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 22°C
Constanta
Aer 22°C
Eforie
Aer 21°C
Costinesti
Aer 21°C
Neptun
Aer 20°C
Modifică setările cookies