Explicatia stiintifica pentru fericirea pe care o simtim la malul marii. Descoperirea facuta de un biolog marin american

Data publicarii: Duminica 21 August 2016, 18:56

Daca v-ati simtit invadati de o fericire neobisnuita pe malul marii, aflati ca exista o explicatie stiintifica pentru aceste sentimente.

Un biolog marin american a descoperit ca in corpul nostru au loc inclusiv modificari chimice atunci cand ne aflam langa apa. Poate si de aceea la Vama Veche am intalnit turisti fericiti, cu zambetul pe buze,si marea vesnic in suflet.

Blue Mind sau mintea albastra, este numele pe care biologul marin Wallace J. Nichols l-a dat transformarilor care au loc in corpul si mintea noastra atunci cand suntem in apropierea unei ape.

Biologic, spune cercetatorul, suntem astfel construiti incat apa ne intoarce la starea noastra naturala si, privind-o suntem mai relaxati. Studiile arata ca apa ne face mai fericiti si ne intinereste mintea obosita. Nu in ultimul rand culorile turcoaz si albastru induc o stare de calm: creierul nostru elibereaza substante chimice care contribuie la fericire.

Wallace J. Nichols, biolog marin: "Apa ne induce o stare mentala diferita, o stare emotionala diferita, am explorat ce se intampla din punct de vedere stiintific cu noi din momentul in care atingem apa pana cand plutim sau inotam sub apa sau chiar cand ne uitam la o fotografie cu apa si am descoperit ca toate aceste momente ne poate duce la ceea ce eu numesc minte albastra."

Vacanta vine intr-adevar cu relaxare si deconectare, dar se pare ca in organismul nostru au loc si modificari chimice.

Conform studiului biologului marin, cand suntem in apropierea unei ape, intram automat intr-o stare meditatie, pentru ca sunetul valurilor este perceput de creierul uman ca un semnal ca trebuie sa se relaxeze.

Un alt tip de emotie este "senzatia de pierdere in vazduh". Mintea calatoreste in timp si spatiu fara sa rupa insa complet legatura cu momentul prezent.

Vincent si Arthur sunt din Paris si au ajuns pentru prima data in Vama Veche. I-am gasit citind, tolaniti pe niste perne confortabile.

Vincent: "Ma simt intr-adevar fericit pentru ca este liniste, iar in mintea mea este pace, nu trebuie sa ma gandesc tot timpul, simt doar ca plutesc, ca sunt dus de val."
 
Arthur: "Mintea mea este linistita, aici este exact asa cum ar trebuie sa fie o vacanta. Imi aminteste de sentimentele bune, de cele mai frumoase momente din viata mea, ma simt norocos acum."

Ibrahim este din Egipt dar calatoreste de aproape 20 de ani. In Vama se simte ca el acasa.

Ibrahim: "Aici aproape toata lumea este fericita si se uita la acest loc ca la un loc spiritual."

Mugur este din Bucuresti, dar s-a indragostit de mare. Si-a construit o pensiune, iar acum are buletin de Vama veche.

Mugur: "Senzatiile de aici sunt unice, marea aici este turcoaz si este singura bucata turcoaz de pe intreg litoralul nostru romanesc. M-a facut sa vin spre litoral si unde sa ma stabilesc pentru iarna viitoare, am deja buletin din Vama din februarie."

Potrivit specialistilor, alergatul pe malul marii sau o tura cu bicicleta in apropierea unui rau au efecte mai mari decat alergatul intr-un oras superaglomerat sau exercitiile la sala.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 16°C
Constanta
Aer 16°C
Eforie
Aer 16°C
Costinesti
Aer 17°C
Neptun
Aer 17°C
Modifică setările cookies