Harta cherhanalelor de pe litoralul românesc devenite obiective turistice: ”Luăm tot ce scot pescarii și gătim pe loc”

Data publicarii: Miercuri 18 Iulie 2018, 19:07

Cherhanalele de pe litoral sunt atracţiile sezonului, dovadă că mii de români şi străini le trec pragul zilnic. Sunt inclusiv clienţi care merg special la mare, aşa că agenţiile de turism au realizat chiar o hartă a acestor restaurante.

Cum cererea este uriaşă, administratorii localurilor, au investit inclusiv, în mici flote de pescuit.

La 4:00, în zori, pescarii din Eforie se pregătesc să iasă în larg. Tăcuţi şi fără să-şi facă prea mari speranţe, pun barca pe apă şi se pierd în beznă. Ajunşi în larg trag plasele în care se zbat sute de peşti: stravrid, hamsie şi zargan. Cătălina, un pui de pisică, îi însoţeşte cuminte până la următorul talian, o zonă împânzită de plase montate la aproximativ 400 de metri de mal.

Printre peştii capturaţi este şi un crab albastru american, originar din Atlanticul de Nord. Cercetătorii l-au descoperit pentru prima dată în 2000 şi cred că a ajuns accidental în Marea Neagră, unde a reuşit să se aclimatizeze.  

Lumina răsăritului îi găseşte pe bărbaţi la mal.  Sortează capturile pentru a stabili meniul din restaurant. 

Cristina Dan, manager cherhana: ”Noi luăm tot ce scot pescarii dimineaţa, gătim în ziua respectivă, totul se face pe loc, pe plită, prăjit, pane, depinde fiecare cum doreşte. La noi, cel mai căutat produs este calcanul. Are o carne dulce, puţine oase, un gust deosebit.”

La prânz, plitele din cherhana sfârâie deja.

Managerii celor peste 20 de cherhanale de pe litoralul românesc, de la Vadu şi până la Vama Veche, şi-au dat seama că doar cu peşte proaspăt pot atrage cât mai mulţi clienţi. În plus, împreună cu agenţii de turism au făcut o hartă a restaurantelor pescăreşti care au devenit obiective turistice. 

Sorin Mănăilă, manager cherhana: ''Noi de anul acesta avem contracte cu mai multe agenţii de turism, care ne fac rezevari pentru clienţii lor şi chiar vin şi mănâncă produse tradiţionale pescăreşti.”

Agenţiile de turism vor să promoveze litoralul în străinătate şi ca destinaţie gastronomică odată cu lansarea mai multor curse de pe Aeroportul Mihail Kogalniceau.

Pe cordonul de plajă dintre Eforie Nord şi Sud sunt deschide trei cherhanale care gătesc ce prind pescarii dimineaţă de dimineaţă. Clienţii comandă în general borş de peşte, calcan, stravrid şi zargan. Pentru o ciorbă veţi plăti în medie la 15 lei, iar pentru un platou pescăresc de patru persoane de la 80 de lei în sus.

Deşi au şi peşte de apă dulce, dar şi din străinătate, managerii cherhanalelor vă recomandă să comandaţi specii din Marea Neagră, pentru că este cel mai prielnic sezon. Peștele nu este congelat. Cu toate acestea, în România, potrivit statisticilor, 80% din peştele consumat provine din alte ţări.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 13°C
Constanta
Aer 13°C
Eforie
Aer 13°C
Costinesti
Aer 13°C
Neptun
Aer 13°C
Modifică setările cookies