Harta "comorilor" subacvatice. Cât costă să le descoperi și locurile unde Marea Neagră rivalizează cu insulele grecești

Data publicarii: Marti 17 Iulie 2018, 18:52

Proiect extrem de tentant pentru amatorii de scufundări. Aceştia au la îndemână harta "comorilor" subacvatice. Este vorba, despre diverse nave militare, epave ale unor corăbii antice, dar şi vechi cetăţi ascunse în adâncuri. 

Deşi Marea Neagră nu este peste tot clară ca în cărţile poştale, sunt locuri, spun cunoscătorii, care rivalizează cu insulele greceşti sau cu cele din Adriatică.

Mulţi dintre turiştii pasionaţi de scufundări aleg centrele din sudul litoralului. Aici vizibilitatea este mult mai bună pentru că fundul mării este stâncos. O oră de scufundare cu instructor costă 130 de lei, iar pentru cursurile de iniţiere se plăteşte în medie 1300 de lei. Echipamentul de scufundare se închiriază cu 60 de lei pe oră. 

Din păcate, cei mai mulţi turişti români prefera litoralul bulgăresc pentru scufundări - pe vecini îi ajută relieful stâncos subacvatic care se traduce printr-o vizibilitate foarte bună. 

Pe de altă parte, tot la vecinii bulgari autorităţile au scufundat intenţionat în zona portului Varna avionul oficial al fostului lider comunist Todor Jivkov care s-a transformat într-un recif artificial cu o mare biodiversitate. 

După ce, anul trecut, harta epavelor şi a celor cinci trasee de scufundare a fost întocmită de specialiştii de la Institutul de Cercetări Geologice şi Marine, ajutaţi de arheologi, tot mai mulţi turişti sunt curioşi să o parcurgă. 

Fiecare după puterile şi pregătirea lui. Toate rutele submarine pleacă din Portul Tomis. Cele mai multe epave, aflate între 20 şi 40 de metri adâncime şi o distanţă de maximum 40 de mile marine de ţărm, pot fi explorate.

Sandor Polak, salvamontist şi scafandru amator: "Presiunea te apasă şi aici ca şi la munte, este foarte frumos, încercăm să îmbinăm utilul cu plăcutul, chiar dacă suntem oamenii muntelui, încercăm şi la mare este cea mai frumoasă senzaţie de a trăi."

Dan Rotaru, instructor scuba: "Sunt epave şi la 18 metri, şi la 22 de metri, şi la 14 metri, cele mai ok pentru nişte turişti sunt cele de la 18 metri." 

Prima rută porneşte chiar din zona Cazinoului din Constanța şi este considerată cea mai uşoară. La doar 100 de metri de Cazino veţi descoperi prima epavă, iar alte două sunt în zona digului de larg. 

Epava You Xiu este doar una dintre cele aproape 40, câte există pe teritoriul românesc al Mării Negre. Vasul, sub pavilion Hong Kong, ascunde o poveste cutremurătoare. S-a scufundat în urmă cu 23 de ani şi nici unul din cei 27 de membri ai echipajului nu a supravieţuit.

În adâncuri, scafandrii pot vedea şi epave din al Doilea Război Mondial. 

Dan Rotaru, instructor scuba: "Sunt epave care se aflș la adâncimi foarte mari, necesita amestec de gaze, un începător nu ar putea face deocamdată chestia asta. Noi organizăm scufundări la epave care sunt la adâncimi mai mici mai accesibile pentru turişti."

Pentru cei care nu au experienţă, sunt centre specializate în fiecare staţiune de pe litoral şi epave la doar 14 metri adâncime care pot fi vizitate. Acelesi centre oferă cursuri pentru obţinerea brevetelor de scafandru amator care va permite să vă scufundaţi la adâncimi mai mari.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 13°C
Constanta
Aer 13°C
Eforie
Aer 12°C
Costinesti
Aer 13°C
Neptun
Aer 13°C
Modifică setările cookies