Joburile la care romanii stramba din nas, dar care ii fac fericiti pe studentii straini. Cat castiga pe litoral o tanara din India 

Data publicarii: Miercuri 06 Iulie 2016, 18:45

In timp ce tinerii romani stramba din nas  si nu sunt interesati sa lucreze vara pe litoral, foarte multi studenti straini sunt fericiti ca au aceasta sansa. Nigerienii, camerunezii, nepalezii si indienii, care invata la diferite facultati din Constanta, castiga astfel suficient cat sa se intretina pe timpul verii. 

Brise are 22 de ani si este din Camerun. Este student in anul doi la Universitatea Maritima din Constanta si se pregateste sa devina comandant. In ciuda insistentelor parintilor Brise nu a mers acasa in vacanta si s-a angajat intr-un resort din Mamaia unde face fresh-uri pentru clienti.  

Brise: “E bine sa castigi un ban ca student. Iau 1400 de lei pe luna.”

Acasa in Camerun Brise nu si-ar fi gasit un asemenea post. La fel a procedat si Michelle, o tanara studenta la facultatea de medicina.

Michelle: “Ma descurc, e bine pentru  ca suntem aici ca o familie si din cauza asta munca nu e asa stresanta si imi place sa vin in fiecare dimineata. Castig 1700 pe luna.”

Patronii ii lauda pentru harnicie in timp ce clientii ii apreciaza pentru amabilitate. 

Viviana Ciobanita, manager restaurant: "Avem anul acesta aproape 15 nationalitati de straini care lucreaza la noi: Siria, Liban, Egipt, Tunisia, Camerun, Nigeria." 

Mergem intr-un alt hotel din Mamaia unde il cunoastem pe  Malek. Tanarul iordanian isi petrece aici a doua vara. Anul viitor isi da licenta si cel mai probabil nu va mai lucra in bucatarie. Se pregateste sa devina ofiter maritim.  

Malek, iordanian: "Daca nu imi placea munca aici nu stateam"

La cabinetul medical al hotelului o intalnim pe Jenssie, o tanara indianca, studenta in anul 2, la medicina. Este fericita ca poate sa puna in practica ce a invatat la scoala. 

Jenssie: "Am muncit ca asistenta in Anglia si cautam un job similar si am un prieten aici care lucreaza in restaurant si mi-a spus ca se cauta o asistenta si asa am ajuns aici. Pentru o luna primesc 2000 lei ceea  ce nu e rau, sunt fericita."

Peste 2000 de posturi au fost scoase in acest sezon estival  la concurs.  Cei mai multi angajatori cauta  cameriste, bucatari si ospatari  Inspectorii agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca spun insa ca tinerii  romani nu se grabesc sa trudeasca.

Adelina Vlad purtator de cuvant la AJOFM, Constanta: “Sunt oameni care refuza un loc de munca motivand conditiile de salarizare si programul de lucru.”

 Peste 1000 de tineri din Europa dar si din afara Uniunii studiaza la universitatile din Constanta.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 10°C
Constanta
Aer 10°C
Eforie
Aer 11°C
Costinesti
Aer 10°C
Neptun
Aer 10°C
Modifică setările cookies