Lacurile din statiunile de pe litoral, lasate sa moara de nepasarea autoritatilor

Data publicarii: Miercuri 20 August 2014, 20:49

Comorile nepretuite de pe litoralul nostru risca sa ajunga un imens cos de gunoi. Lacurile din statiunile din sud,  sunt lasate sa moara din cauza nepasarii autoritatilor. Cea mai mare intindere de apa este la Neptun si este sufocata de resturi, iar atractia principala, nuferii albi, se ofilesc printre mizerii.

Nea Mihai este pescar de cand se stie si si-a petrecut aproape toata viata pe malul lacului din Neptun. Isi aduce aminte cu nostalgie de anii in care zona fremata de viata.

"Era intretinut de Ceausescu, avea debarcader, erau barci, hidrobliciclete, dar acum cum sa mearga o hidrobicicleta, ca se prinde in iarba aia, rupe tot...", spune nea Mihai.

Acum, oriunde te-ai uita, resturile acopera apa, iar nuferii sunt sufocati de peturi si ambalaje de tot felul. Vegetatia de pe fundul apei a crescut excesiv, dar cum nimeni nu face nimic, este imposibil sa practici sporturi nautice. Autoritatile din Mangalia arunca toata vina pe furtunile din ultima perioada.

Catalin Cornaci, director ADPP Mangalia:  "Este o suprafata mare si greu de controlat, dar eu zic ca o tinem sub control. Ne-am dori sa facem, pescuit sportiv, agrement nautic. Orice lucru bun dureaza mai mult pana se implementeaza."

La nici 4 kilometri distanta, gasim lacul Jupiter. Pontonul, alta data plin de ambarcatiuni, este pustiu. Dar cei din primarie sustin ca au gasit solutia si au populat zona cu pesti care intr-un an vor face luna locul.

Singrul lac din sudul litoralului inca viu este lacul Costinesti.  Paul Ardelean, administratorul bazei nautice: "Avem nevoie sa facem agreement. Noi am scos iarba, greblam, aranjam. E o operatiune grea."

Exemple de urmat gasim la Mamaia, unde cele doua lacuri din statiune, Tabacariei si Sutghiol, au fost transformate in oaze pentru turisti. Aici au aparut, pe langa terasele care vand peste proaspat si scoli de windsurf sau schi nautic.

 

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 12°C
Constanta
Aer 12°C
Eforie
Aer 13°C
Costinesti
Aer 12°C
Neptun
Aer 12°C
Modifică setările cookies