Proprietarii s-au plâns că nu au clienţi până la vacanţa elevilor şi nici angajaţi suficienţi care să termine la timp pregătirile.
Pe vremuri staţiunea distracţiei, Costineştiul este aproape pustiu. Pe plajă nu este deschis nici un bar, iar şezlongurile sunt încă stivuite. Doar valurile animă locul, aşa că cine vrea să se distreze, trebuie să se descurce pe cont propriu, aşa cum fac câțiva turişti care au adus în bagaje o boxă.
Şi la ora mesei, turiştii găsesc cu greu ceva.
În Neptun situaţia este la fel: hotelurile sunt închise şi multe zone sunt în şantier.
În Jupiter plaja e pustie. Se lucrează încă la amenajarea plajelor sau la renovarea hotelurilor.
Vasile Bortas, administrator societate comercială: "Cred că ar trebui ca factorii de decizie din această țară să se pună de acord cu cel puţin două săptămâni mai devreme să înceapă vacanţa de vară pentru că atunci pe 1 iunie am avea plajele pline. O altă cauză pentru care în sudul litoralului se deschide sezonul mai târziu? Să fim corecţi lipsa forţei de muncă eu îmi aduc oameni din Braşov şi din Sibiu."
Şi Venus este în reparaţii. Turiştii se pot caza doar la 4 din cele 10 hoteluri din staţiune. Specialiştii din turism spun că staţiunile din sudul litoralului sunt destinate în principal familiştilor, iar şcoala se termina abia la jumătatea lunii. Deşi hotelierii au solicitat Ministerului Educaţiei să decaleze vacanţa de vară la începutul acestei luni, au fost refuzaţi.
Silvia Ionescu, administrator hotel: "Aici în sud mi se pare că familiile sunt cei mai numeroşi dintre turişti, categoria cea mai numeroasă."
Silvia Croitoru, consultant turism: "Încercări au fost cu programe de tip litoralul pentru toţi, vacante timpurii, dar cererea este mai micuţă aproape spre deloc şi atunci neavând cerere şi hotelurile se deschid mai târziu."
Potrivit estimărilor specialiştilor din turism sudul litoralul se va anima abia la începutul lunii iulie. Potrivit legii, hotelurile care sunt deschise 6 luni pe an sunt scutite la impozit cu 50%.