Litoralul pierde din nou startul sezonului. In afara de Mamaia, toate celelalte statiuni par lasate in paragina inainte de 1 Mai

Data publicarii: Luni 28 Aprilie 2014, 18:46

Doua zile ne mai despart de vacanta de 1 mai, dar sudul litoralului este pregatit sa piarda din nou startul sezonului estival. Daca in Neptun, Jupiter sau Venus mai sunt muncitori care lucreza, in Costinesti nu se misca nimic. Investitorii privati isi pot deschide hotelurile cand vor spune autoritatile, care n-au insa o strategie coerenta pentru litoralul romanesc.

In Costinesti, statiune cautata candva de tineret, doar 20% din locurile de cazare sunt disponibile de 1 mai. De altfel, in toata statiunea pluteste o liniste apasatoare. Pe o portiune de plaja singurul stapan e un catel.

Sa speram ca daca veniti la Costinesti va veti multumi cu mirosul marii si cu cateva fotografii cu epava, pentru ca statiunea este departe de a fi pregatita. Cele mai multe terase si restaurante sunt inchise, iar sezonul estival pare undeva departe.

Am intalnit totusi cativa comercianti curajosi care au deschis.

"Suntem localnici si de ani de zile cu asta ne ocupam si merita. Nu exista ca nu merita, daca vrei sa-ti iasa ceva bine, trebuie sa vrei" a explicat proprietara unui restaurant.

Culoarea marii din Costinesti este superba, insa plaja este dezolanta. Valurile au adus la mal pasari moarte, ambalaje si gunoaie pe care nimeni nu le-a adunat.

Spre deosebire de Mamaia, cele mai multe cluburi din Costinesti raman inchise, iar alte evenimente nu au fost anuntate pentru perioada 1-4 mai. In Neptun in schimb, la aproape toate terasele de pe plaja se lucreaza.

In sudul litoralului avem parte si de imagini pitoresti. La doi pasi de mare, un localnic din Mangalia tunde iarba din statiunea Jupiter. Daca terenul ar fi fost curatat la timp, probabil ca aceasta imagine nu ar mai fi facut parte din tabloul vacantei de 1 Mai.

Cat despre autoritati, acestea spun ca nu ii pot obliga pe toti hotelierii sa deschida de 1 Mai.

Florin Jianu, ministrul Turismului: "Nu avem ce face cu cei care nu vor deschide, pentru ca sunt operatori privati, ei decid daca vor sau nu sa deschida, daca este sau nu rentabil."

Problema sudului litoralului, spun insa operatorii din turism, o reprezinta investitiile si un program coerent de actiune din partea autoritatilor locale. Pana atunci, singura statiune care ii atrage pe turisti ramane Mamaia.
 

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 14°C
Constanta
Aer 14°C
Eforie
Aer 14°C
Costinesti
Aer 13°C
Neptun
Aer 13°C
Modifică setările cookies