Si cum cererea atrage intotdeauna oferta, numarul cherhanelelor a crescut simtitor in ultimii ani. Cele mai multe sunt afaceri mici, amplasate direct pe plaja sau pe malul lacurilor din Mamaia si Navodari.
Calatoria noastra incepe in miez de noapte, alaturi de pescarii care viseaza la o captura frumoasa dupa atatea zile de vreme urata. Ajungem la plasele aruncate cu cateva zile inainte: captura este una de zile mari.
Aproape doua tone de hamsie au ajuns acum in barca pescarilor nostri, de origine din Jurilovca. Brigada ii apartine lui nea Sponte, care cu mai bine de 10 ani in urma si-a abandonat meseria de carciumar si s-a apucat de pescuit.
Incearca sa-i convinga pe proprietarii de restaurante sa cumpere direct de la el.
Enache Sponte, pescar: "Mai multi sunt anul asta, se simte anul asta mai mult fata de anul trecut.
Reporter: Si ce peste cer?
Enache Sponte pescar: Hamsie. Mai mult iau sambata si duminica cand e aglomeratia mai mare."
La cherhana, nea Sponte este asteptat cu nerabdare de proprietarii de magazine si restaurante.
Reporter: "Cata hamsie luati?
Gigi Dragomir: 100 de kile. 10 zile nu a fost niciun fel de marfa, a fost furtuna, am stat am jucat table."
Hamsia lui nea Sponte a ajuns astazi si la o cherhana cocheta de pe malul lacului Tasaul. Este si ferma piscicola asa ca avem garantia ca pestele e proaspat.
Cami Talip, reprezentant cherhana: "Ne aprovizionam cu crap, caras, novac, somn din Delta de la Gorgova, iar de la Tasaul avem carasul care este foarte dulce si novac.”
Pestele este cu atat mai gustos cu cat este fript doar pe plita, la foc de lemne. Ne fac pofta frigaruile din peste, dar nu ne lasa indiferenti calcanul si chefalul la plita, borsul de peste sau rapanele trase la tigaie si scoicile flambate de un bucatar priceput. Iar tarifele sunt decente: o portie variaza intre 25 si 30 de lei.
Mergem mai departe pe plaja din Navodari, unde gasim un mic restaurant pescaresc. Isi imbie turistii cu peste fript pe plita.
Bucatar: "Pregatim un stavrid la plita, este din Marea Neagra, prins de pescarii nostri. Este un peste rapitor. Are un gust foarte bun."
Calcan, chefal, lufar, zargan: sunt doar cativa dintre pestii cu carnea delicioasa din Marea Neagra. Dar cu toate acestea nimic nu poate detrona din topul preferintele turistilor hamsia. Poate pentru ca se gaseste la orice colt de strada si pentru ca este ieftina (5 lei portia).
Reporter: "Cate portii mancati intr-o vacanta?
Turist: Depinde, ieri trei. In general se mananca tot timpul cand venim aici"
Desi consumul de peste pe litoral a crescut, romanii raman tot la coada clasamentului European cu o medie de 4 kilograme pe cap de locuitor.