Ce mâncare preferă turiștii români pe litoral. ”Se vinde tot"

Data publicarii: Marti 14 August 2018, 18:59

La aşa armate de oameni care se bucură în fiecare clipă de mare şi de soar, bucătarii din staţiuni nu au timp nici să respire. 

Restaurantele, terasele şi cantinele sunt mereu sub asediu, aşa că oalele, tigăile şi grătarele sunt pline ochi. 

Românul în concediu nu-şi schimbă preferinţele culinare, drept urmare ciorbele rămân reginele meniurilor de la nord la sud.

Numai la Eforie turiştii dau gata zi de zi 1.500 de litri de ciorbă. Pe primul loc în topul preferinţelor este cea de fasole cu afumătură, urmată de ciorba de burtă. Oamenii recunosc că marea naşte în ei o foame de nestăvilit.

Reporter: - Ce v-aţi comandat pentru prânz? 

Turist: - Ciorbă de legume, o ciorbă a la grec, o jumătate de pui, varză, ciuperci cu orez.

Pentru felul doi, cei mai mulţi comandă şniţel cu cartofi prăjiţi şi salată de varză.

"Se vinde bine puiul, preparatele din pui şi ciorbele. Mă rog, se vinde tot", spune o chelneriță. 

La una dintre cele mai mari autoserviri din staţiune, bucătarii gătesc ca la cazarmă, iar comenzile curg.

Bucătar: - Plecăm undeva la o tonă, o tonă jumate de legume, 700-800 de kile de ardei, 1.200 de ceapă.

Reporter: - Ce cantitate de midii procesaţi?

Bucătar: - Undeva la 500 -600 de kilograme zilnic. Să sperăm că astăzi depăşim tona de midii.

"Nu ne schimbăm regimul alimentar de la o zi la alta, fie că suntem în vacanţă, la serviciu, mâncăm la fel. Preferăm orezul, legumele la grătar, puiul şi peştele", spune o turistă. 

Ne mutăm în nordul litoralului, unde, potrivit bucătarilor, deşi e vară, fasolea este vedetă.

Bucătar: - Toţi cei care vin aici, de preferinţă, iahnia cu ciolan, saramura de crap.

Reporter: - Merge fasolea cu ciolan pe o căldură ca asta? 

Bucătar: - Da, să ştiţi că da, este o mâncare tradiţională.

La un complex de patru stele, cu pachete all inclusiv, care costă mii de lei de persoană, meniul se schimbă. 

"Avem lobster, vita argentină, miel Noua Zeelandă. Mâine, la prânz, am undeva la 200 de kilograme de pește diversificat, cam 10 specii", spune un bucătar. 

Românii obişnuiţi cer însă tot hamsii. O porţie de 100 de grame costa 5 lei.

Reporter: - Cum este hamsia?

Turist: - Bună, foarte bună. Una dintre mâncărurile mele preferate.

Potrivit hotelierilor şi proprietarilor de terase, un turist lasă în medie cam 100 de lei pe zi doar pentru mâncare.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 1°C
Constanta
Aer 1°C
Eforie
Aer 6°C
Costinesti
Aer 0°C
Neptun
Aer 0°C
Modifică setările cookies