La ce trebuie sa fii atent atunci cand comanzi mancare pe litoral

Data publicarii: Vineri 22 August 2014, 18:53

Ca sa nu va stricati vacanta, pentru care ati facut eforturi un an intreg, aveti mare grija ce mancati pe litoralul romanesc. De cele mai multe ori: hamsiile, shaormele, clatitele si chiar pizza sunt tinute in soare, la temperaturi ridicate si se altereaza rapid. Copiii risca in primul rand sa faca toxinfectie alimentara, insa nici adultii nu sunt feriti, iar, in unele cazuri, ajung in stare foarte grava la spital.

In fiecare zi, cel putin cinci persoane ajung, din diferite statiuni, la Spitalul de Boli Infectioase din Constanta cu simtome specifice toxiinfectiei alimentare si isi rateaza concediul pe care l-au asteptat un an in saloanele de spital. Turistii sunt sfatuiti sa se prezinte la doctor imediat cum simt ca mancarea le-a picat greu au stari de voma, ameteli, eruptii pe corp si sa nu ia pastille dupa ureche. In general, toxiinfectiile alimentare si enterocolitele sunt foarte periculoase din cauza deshidratarii, mai ales pentru copii. 

La Eforie Sud, ora pranzului e cea mai agitata perioada din zi. Peste tot, la gheretele de pe faleza  troneaza celebra hamsie data prin faina si prajita in ulei-4 lei portia. Tavile sunt pline ochi iar pestele este ornat apetisant cu felii de lamaie, rosii si patrunjel. In multe cazuri este tinut insa in soare.

A trecut mai bine de o jumatate de ora de cand hamsia sta in soare, la 30 de grade Celsius. Mergem sa vedem daca vanzatorii sunt sinceri si ne informeaza despre calitatea mancarii.

"-Sunt proaspete? 

-Da. 

-De cand le-ati scos? 

-De 5 minute." 

Pe incredere merg si miile de turisti. Nu e de mirare asadar ca multi se imbolnavesc. Intoxicatia cu peste este una dintre cele mai periculoase  iar cazurile grave pot duce la deshidratare si complicatii gastrice.

"Ieri am mancat niste hamsii groaznice, erau amare, nu mai mananc asa ceva. Am zis ca exista fluctuatie si nu se vand. Cu siguranta nu mai repetam meniul", spune un turist.

 

La o alta tejghea, pizza este tinuta in vitrina, tot in soare, iar mustele ii dau tarcoale.  Vanzatoarea ne spune cu mana pe inima ca nu o vinde turistilor daca sta prea mult in caldura. 

"-Pizza asta nu sta cam in soare? 
-Ce sa facem? 
-Dar mai e buna? 
-O schimbam daca credem ca e de prea mult timp."
 
Si la Costinesti, aceeeasi poveste. Ingredientele pentru shaorma si sosurile de maioneaza sunt asezate pe tejghele improvizate, fara sa fie acoperite. Sandvisurile sunt depozitate cu zecile in vitrine, la caldura.
 
Turistii se plang insa ca, uneori, de pofta nu se mai gandesc la consecinte. Cand realizeaza ce au facut este deja tarziu.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 12°C
Constanta
Aer 12°C
Eforie
Aer 14°C
Costinesti
Aer 12°C
Neptun
Aer 12°C
Modifică setările cookies