In fiecare zi, cel putin cinci persoane ajung, din diferite statiuni, la Spitalul de Boli Infectioase din Constanta cu simtome specifice toxiinfectiei alimentare si isi rateaza concediul pe care l-au asteptat un an in saloanele de spital. Turistii sunt sfatuiti sa se prezinte la doctor imediat cum simt ca mancarea le-a picat greu au stari de voma, ameteli, eruptii pe corp si sa nu ia pastille dupa ureche. In general, toxiinfectiile alimentare si enterocolitele sunt foarte periculoase din cauza deshidratarii, mai ales pentru copii.
La Eforie Sud, ora pranzului e cea mai agitata perioada din zi. Peste tot, la gheretele de pe faleza troneaza celebra hamsie data prin faina si prajita in ulei-4 lei portia. Tavile sunt pline ochi iar pestele este ornat apetisant cu felii de lamaie, rosii si patrunjel. In multe cazuri este tinut insa in soare.
A trecut mai bine de o jumatate de ora de cand hamsia sta in soare, la 30 de grade Celsius. Mergem sa vedem daca vanzatorii sunt sinceri si ne informeaza despre calitatea mancarii.
"-Sunt proaspete?
-Da.
-De cand le-ati scos?
-De 5 minute."
Pe incredere merg si miile de turisti. Nu e de mirare asadar ca multi se imbolnavesc. Intoxicatia cu peste este una dintre cele mai periculoase iar cazurile grave pot duce la deshidratare si complicatii gastrice.
"Ieri am mancat niste hamsii groaznice, erau amare, nu mai mananc asa ceva. Am zis ca exista fluctuatie si nu se vand. Cu siguranta nu mai repetam meniul", spune un turist.
La o alta tejghea, pizza este tinuta in vitrina, tot in soare, iar mustele ii dau tarcoale. Vanzatoarea ne spune cu mana pe inima ca nu o vinde turistilor daca sta prea mult in caldura.