Marea din Romania, mai scumpa ca cea din Italia sau Spania. Cati bani cheltuie romanii intorsi in tara pentru vacanta de vara

Data publicarii: Vineri 14 August 2015, 19:36

Romanii care isi petrec tot anul muncind in strainatate aleg tot Romania ca destinatie de vara. Dorul de casa ii atrage inspre Marea Neagra, cu toate ca un sejur de 7 zile pe litoral ii costa mai mult ca o vacanta in Spania sau in Italia.

Domnul Vali lucreaza de ani buni in Anglia departe de sotie si cei doi copii. Si-a deschis acolo o firma de curierat si ii merge bine.  Asa ca in vacanta nu face economii.

Reporter: ''Cate zile v-ati planificat cand ati plecat de acasa?
Vali: Cand ma plictisesc atunci plec cat ma tine cardul.
Reporter: Cate persoane sunteti si cati bani ati cheltuit pana acum?
Vali: 20 de milioane.
Reporter: In doua zile?
Vali: Da."


Cel mai mult se bucura baietii care isi vad tatal destul de rar.

Oana: “E minunat, va dati seama, ca tot anul asteptam. Bine ca noi tinem legatura si pe Skype si copiii, dar una e sa fie cu tatal si una e sa fie doar cu mine si bunicii.”

In general, romanii care stau tot anul printre straini aleg de obicei pentru vacanta in tara statiunile din sud. Nu se cazeaza la hotel, ci la pensiuni, unde platesc intre 100 si 150 de lei pentru o noapte. Pe Marius in schimb l-am gasit in camping, la cort, alaturi de frati si de cumnata. Lucreaza de 9 ani in Spania ca mecanic auto si castiga aproape 1.500 de euro. A vrut sa se linisteasca si a considerat ca acesta este locul potrivit. Da 60 de lei pentru ziua de campare.

Marius: “Alegem si Romania, dincolo am vazut, Spania am vazut destule plaje si in Constanta n-am mai venit de cativa ani, am fost si la Brasov si am zis sa venim si pana la mare. E bine, putin emotionat. Te uiti in stanga si-n dreapta, tot numai romaneste, romanaeste parca nu esti obisnuit, e bine, e frumos.”
 
Si aceasta doamna recunoaste cu emotie ca abia astepta sa vina intre ai ei. Locuieste in Franta cu sotul si copilul si duceau dorul nisipului de la Eforie.

Adela: ''Cand vii in tara - vaaai ce te relaxezi cand auzi numai romani, stii limba ta, e foarte bine
Reporter: E mai ieftin la noi?
Adela: Depinde, am fost si in Franta pe plaja si parca e mai bine.”

Cristian: "Dorul de tara, dorul de locurile vazute in copilarie, am fost  de multe ori in statiunea asta.
Reporter: Cati bani se  duc intr-o saptamana?
Cristian: Pot sa zic cu banii cheltuiti aici, drumul cu masina, ca nu am venit cu avionul,  ajungi la un sejur placut in Spania, Italia, acolo ar fi mai ieftin. Daca nu era dorul de tara nu veneam."

 
O familie cu doi copii plateste pentru 7 zile petrecute in Romania intre 1.000 si 2.000 lei pentru cazare. Restul banilor, pana la 1.000 de euro, se duc pe mancare si distractie.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 15°C
Constanta
Aer 15°C
Eforie
Aer 14°C
Costinesti
Aer 14°C
Neptun
Aer 14°C
Modifică setările cookies