Se întâmplă asta pentru că zilnic peste 4 tone de plastic ajung în valuri doar aduse de Dunăre. La întreg dezastrul contribuie şi turiştii care lasă o mulţime de resturi pe plajă. Iar peştii şi midiile se hrănesc cu ele.
Pe fundul Mării Negre, meduzele şi crabii înoată printre pungi, PET-uri, lampioane şi brichete. În fiecare an, o mie cinci sute de tone de plastic ajung aici doar din Dunăre - susţin ecologiştii de la organizaţia "Mai mult verde". Iar la această cantitate se adauga resturile lăsate de turişti pe plajă.
Comisia Europeană considera că, după zona de vest a Mediteranei, Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de deşeuri produse de om. În doar o oră, scafandrii care au coborât pe fundul mării în zona plajei de la Costineşti au strâns un sac plin.
FLORIN IONIŢĂ, SCAFANDRU AMATOR: „Am găsit lampioane, în primul rând foarte multe lampioane, sticle, PET-uri, pahare de unică folosinţă."
Ca să oprească acest dezastru, proprietarii a zeci de centre de scufundări de pe litoralul românesc au aderat la o campanie internaţională de mediu şi oferă gratuit echipamentul celor care vor să adune gunoaiele din mare.
Potrivit Comisiei Europene, peste 80 la sută dintre resturile care ajung în mare sunt din plastic. PET-urile, tacâmurile şi paharele de unică folosinţă şi pungile sunt cel mai des întâlnite. Urmează beţişoarele de urechi, mucurile de ţigară şi ambalajele de chipsuri.
Din 2021, Uniunea Europeană a decis ca vânzarea acestor produse să fie interzisă.
FLAVIUS ANDREI DOBRAN, SCAFANDRU INSTRUCTOR: "Plasticul este o problemă peste tot. Aici, la noi, aţi văzut şi voi sub apă doze de bere, pungi de pufuleţi."
Mirosul emanat de fragmentele de plastic - colonizate de bacterii şi alge - îi determină pe peşti să le confunde cu hrană şi să le ingereze. Cercetătorii de la Institutul Naţional Grigore Antipa au descoperit microplastice în carnea mai multor specii de midii şi peşti.
Pentru problemele din mare de vină sunt şi unii dintre turişti. Iată, de pildă, ce se întâmplă pe plaja din Jupiter. Deşi la nici trei metri de ei se afla un coş de gunoi, aceşti bărbaţi ascund ţigările în nisip. Când sunt întrebaţi, spun că le strâng la piciorul unuia dintre ei şi le vor arunca atunci când pleacă.
"Dezastru! Lasă clienţii numai mizerie, gunoaie, chiştoace pe jos, pe nisip”, spune un angajat de pe plajă.
2018 a fost considerat de ecologişti drept cel mai murdar an de când monitorizează litoralul Marii Negre.