De la începutul sezonului estival, angajaţii de la Apele Romane au strâns de pe nisip peste 10.000 de tone de resturi, iar cantităţi mari au ajuns şi în apă. Specialiştii de la Institutul de cercetare marină din Constantă avertizează că speciile sensibile au început deja să moară şi există pericolul ca peştii să fie contaminaţi cu particule de plastic.
Imaginile filmate de activiştii de mediu, cu plaja năpădită de gunoaie - stârnesc furie.
Turiştii certaţi cu bunul simţ au lăsat în urma grămezi de sticle, pahare, pungi şi resturi de mâncare.
Voluntari: "Turiştii consuma băuturile răcoritoare şi aruncă peturile imediat la marginea plajei. Resturi de bere, de alimente, resturi de material de promovare, de bannerele lăsate la marginea plajei."
Multe gunoaie ajung în apă. Grav este că din cauza lor, unele vietăţile marine au început să piară.
Simion Nicolaev, director INCDM Constanța: "Sunt ingerate de organismele vii şi ele îşi manifesta impactul asupra acestora prin transmiterea prin verigile lantrului trofic, ajung să se concentreze în cantităţi mai mari cum e cazul midiilor şi pot afecta direct sănătatea umană."
Specialiştii atrag atenţia că situaţia se agravează de la an la an, iar vinovaţi sunt unii turişti.
În ultimele 5 luni, pe litoral, de pe urma celor care nu pun preţ pe mediu, angajaţii de la Apele Romane au strâns peste 10 mii de tone de deşeuri - cu 25 la sută mai mult decât anul trecut.
Plajele de pe care au fost adunate cele mai multe resturi sunt cele din Constantă, Năvodari, Vama Veche şi Saturn.
Voluntari: "Coşuri de gunoi golite la marginea plajei. Probabil că unii turişti au mâncat şi au aruncat pe marginea plajei. Nimic nu ar putea strica acest peisaj, decât poate doar sutele şi miile de deşeuri lăsate de la produsele cumpărate din supermarketurile din apropiere de către turişti."
Turiştii care confundă plajă cu un coş de gunoi aruncă pe nisip de la sticle, pungi şi pet-uri până la paie din pastic şi beţe de îngheţă. În top sunt însă resturile de ţigară. De pe întreg litoralul, de la începutul sezonului, au fost adunate 500 de kilograme de mucuri.