Olandezii care au construit insula palmier din Dubai au modernizat litoralul romanesc. Cu ce se mandreste acum Eforie Nord  

Data publicarii: Miercuri 09 Septembrie 2015, 19:28

Sezonul estival s-a incheiat, dar ne putem mandri cu plaje marite la malul marii. Nisipul scos din adancuri de olandezii care au construit si insulele artificiale din Dubai a fost deja testat de cei care se mai afla pe litoral.

Plaja din Eforie Nord a castigat in urma consolidarii 80 de metri in latime, in conditiile in care pana acum turistii de la 3 hoteluri se inghesuiau pe o fasie de numai 20 de metri.

Din primavara si pana acum, zeci de mii de tone de nisip fin au fost aduse din largul marii, de la 200 de metri adancime, pe aceasta plaja de la intrarea in statiunea Eforie Nord. Asa a aparut cea mai mare plaja din sudul litoralului.

La inceputul sezonului estival aceasta plaja era o mica fasie, nu avea mai mult de 20 de metri de nisip pe care turistii se inghesuiau. Acum plaja are peste 100 de metri, iar in urmatorul sezon aici vor incapea peste 3.000 de sezlonguri.
 
Plaja s-a umplut imediat. Cei care au observat marea schimbare au fost turistii care vin de ani buni.

Turist: "Pe locurile acelea era chiar asa de ingusta incat ca sa treci dintr-o parte in alta trebuia sa treci prin apa. Calcai prin apa marii, plaja nu mai era. E ceva bun, au lungit si digul au marit plaja, in apa nu mai sunt gropi."

"Am ales Eforie ca am auzit ca s-a largit plaja", a spus o turista.
 
Sunt insa si nemultumiri: nisipul e plin de scoici brun roscate din largul marii, iar pe plaja nu se pot inchiria deocamdata sezlonguri. Constructorii promit ca vor tasa scoicile cu utilaje speciale.

Turist: "E marita, dar nu au un sezlong, nu au nimic. Cand vii aici si cheltui atatia bani parca regreti ca nu te-ai dus in alta parte."
 
Si la Constanta, intre zona Trei Papuci si Mamaia a parut o plaja noua: Tataia. Localnicii nu au mai vazut aici atata nisip de peste 20 de ani.
 
Turist: "S-au surpat malurile si nu se mai putea, doar pescarii mai erau pe o limba asa, pana aici nu se mai putea, decat sa te plimbi. E altfel, e deosebit si mi se pare enorma plaja acum."

Lucrari asemanatoare vor incepe in curand si in zona Mamaia Sud si Constanta Sud. La final, plajele vor avea o latime intre 60 si 100 de metri. La sfarsitul anului, cand amenajarile care costa 170 de milioane de euro ar trebui finalizate, litoralul nostru va avea in total 33 de hectare de nisip.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 12°C
Constanta
Aer 12°C
Eforie
Aer 14°C
Costinesti
Aer 13°C
Neptun
Aer 13°C
Modifică setările cookies