Olandezii care au construit insula palmier din Dubai vin pe litoralul romanesc. Proiectul cu 2,5 mil. de metri cub de nisip

Data publicarii: Luni 15 Septembrie 2014, 18:31

Chiar daca vara a trecut, planurile raman. Turistii care isi vor petrece vacantele pe litoralul romanesc vor avea la dispozitie inca 33 de hectare de nisip, pe care sa-si intinda prosoapele. Cu bani europeni, autoritatile au inceput refacerea plajelor din care furtunile si valurile puternice au muscat in ultimii 40 de ani. Intr-o prima etapa, lucrarile vor demara in Mamaia, la Eforie Nord si Constanta si vor fi facute de o firma olandeza, cea care construit si celebra insula palmier din Dubai.

In Constanta, lucrarile au inceput deja in zonele unde au mai ramas doar cateva palme de nisip. Aici in anii 70 erau adevarate plaje. 

Aceasta frumoasa zona din Constanta este ocolita de turisti tocmai din cauza plajei foarte mici. Practic, portiunea de nisip era exact cat acest drum tehnologic, construit recent. Dupa finalizarea lucrarilor, acest golf isi va schimba total infatisarea iar turistii se vor bucura de o plaja lata, cu nisip fin.

Citeste si: Insulele din Dubai, considerate luxul suprem, inghitite de ocean. De ce nici cei mai inzestrati arhitecti si ingineri nu pot invinge forta naturii

Primul pas este construirea digurilor care sa opreasca eroziunea zonei costiere. Practic in fiecare golf deja existent, vor aparea doua diguri uriase de suprafata si unul, in larg, sub apa. 

"Ele  formeaza o potcoava, iar potcoava este inchisa la partea dinspre larg de un dig submers. Rolul este de a proteja coasta, in felul asta va fi protejata innisiparea si plaja isi va pastra forma", explica Ionut Barzan, reprezentantul constructorului.

Lucrarea va fi executata de firma olandeza care a construit spectaculoasa insula artificiala din Dubai. Proiectul este sustinut de Uniunea Europeana. In total, se vor folosi 2,5 milioane de metri cubi de nisip. Suprafata plajelor de pe litoralul romanesc se va mari cu un sfert iar multe portiuni vor fi largite cu cel putin 100 de metri.

"Dupa prima etapa, care se va incheia la sfaristul lui 2015, vom avea plaje mai mari cu 33 de hectare iar valoarea toatala a proiectului este de 170 de milioane de euro", spune Marieta Iorga, purtator de cuvant DADL.

In cea de-a doua etapa, care se va intinde pana in 2020, se vor reface plajele de la Navodari pana la Vama Veche. Ritmul de degradare a zonelor de coasta este accelerat, in Mamaia media anuala de erodare fiind de 2-3 metri. In lipsa unor masuri de protectie, in urmatorii de 20 de ani, apele marii ar fi putea inainta cu cel putin 40 de metri.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 5°C
Constanta
Aer 5°C
Eforie
Aer 6°C
Costinesti
Aer 5°C
Neptun
Aer 6°C
Modifică setările cookies