Operațiune fără precedent: delfinii din Marea Neagră, monitorizați din avioane

Data publicarii: Luni 24 Iunie 2019, 19:29

A început recensământul delfinilor din Marea Neagră. Specialiști din România, Bulgaria, Turcia, Georgia și Ucraina sunt implicați în acest proiect uriaș, finanțat de Uniunea Europeană.

Folosesc avioane de supraveghere, dar și ambarcațiuni, pentru a afla dacă cele trei specii de delfini din mare sunt în pericol.

În jur de 450 de mii de exemplare de delfini din cele trei specii care trăiesc în Marea Neagră au fost numărate într-o acţiune petrecută între 2000 şi 2014. Numărul este în creştere şi arată că populaţia se reface încet.

Însă, dacă ne gândim că în perioada interbelică, în 1940, aceste superbe mamifere atingeau 2 milioane de exemplare, avem imaginea dezastrului.

Acum, cercetătorii români dar şi din alte patru ţări, folosesc două metode de verificare: supraveghere aeriană şi maritimă în acelaşi timp.

Marian Staiu, cercetător Organizaţia Mare Nostrum: "Practic, suntem martorii celei mai mari acţiuni de monotorizare a delfinilor din Marea Neagră, un eveniment singular în istorie. Este pentru prima dată când o suprafaţă atât de mare este monitorizată pentru a vedea care este situaţia delfinlor din acea zonă şi aici mă refer la distribuție şi abundență."

Mihaela Candea, Organizaţia Mare Nostrum: "Folosim un avion de mici dimensiuni, zboară cam la 200 de metri deasupra mării, iar observatorii din acest avion înregistrează pe transecte toate apariţiile de cetacee. Înregistrează numărul indivizilor, cât şi specia acestora."

Biologii români coordonează proiectul de monitorizare şi efectuează zboruri în apele teritoriale ale României, Bulgariei, Turciei, Ucrainei şi Georgiei. Proiectul a fost demarat de specialiştii Institutului "Grigore Antipa", împreună cu cei de la organizaţia Mare Nostrum din Constanța. 

Cercetătorii vor să afle dacă delfinii din Marea Neagră sunt în pericol de dispariţie din cauza pescuitului excesiv.

Simion Nicolaev, director institutul Grigore Antipa Constanța: "S-a făcut o extrapolare la nivelul Mării Negre şi populaţia de mamifere marine s-a ridicat la aproape jumătate de milion - 450 de mii. Îngrijorătoare este situaţia impactului activităţilor de pescuit şi utilizarea setcilor pentru pescuit, este cea mai mare ameninţare asupra populațiilor de delfini."

Angelica Curlișca, Delfinariul Constanța: "Este important să ştim şi ce le afectează, şi mai ales cum se deplasează în anumite perioade ale anului. Cât de mult le influenţează turismul, cât de mult le influenţam noi şi mai ales cât le influențează ultima ameninţare, şi anume plasticele din apă."

Cercetătorii susţin că într-un singur sezon de pescuit industrial, există riscul ca 40% din populaţia de delfini din Marea Neagră să dispară. 

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 12°C
Constanta
Aer 12°C
Eforie
Aer 14°C
Costinesti
Aer 13°C
Neptun
Aer 12°C
Modifică setările cookies