Paradisul de la Vadu se transforma intr-o mare groapa de gunoi. Doi americani ii invata pe turistii romani cum sa pastreze curatenia

Data publicarii: Luni 17 August 2015, 18:10

Sute de turisti fara bun simt lasa in urma munti de gunoaie si peturi la Vadu, intr-una dintre cele mai frumoase zone din lume si parte a Rezervatiei Delta Dunarii.

Ce-i drept, nu sunt pubele de gunoi, asa cum nu sunt nici in Delta Dunarii, dar cu un minim efort resturile pot fi stranse in saci menajeri si dusi pana in cele mai apropiate sate, unde au fost amenajate platforme speciale.

Plaja de la Vadu, considerata una dintre cele mai frumoase din lume, atrage turisti din toata lumea. Mike si Julie sunt doi americani care au aflat de Vadu pe internet. S-au convins ca plaja este una speciala, insa nu inteleg de ce oamenii nu-si strang resturile.

"Este un pacat, este o rusine... Este dificil, pentru ca nu ai multe locuri unde sa arunci gunoiul, dar in America noi spunem "despachetezi si impachetezi"... Aceasta este o plaja frumoasa, de fapt una dintre cele mai frumoase plaje pe care am fost , dar, da, este o mare problema cu gunoiul. Ar trebui sa fie o amenda foarte mare daca iti lasi gunoiul aici. Cred ca pentru unii oameni este singura metoda prin care vor invata", spune Mike.

"Cand vii cu lucruri la tine, le pui intr-un sac si il iei cu tine. Ar trebui sa nu lasi nimic in urma ta. Nu trebuie sa lasi nicio dovada ca ai fost aici", explica Julie.

Satui sa vada gunoaiele aruncate in rezervatia de la Vadu, Julie si Mike le arata celor care lasa gunoiul in urma lor cat de usor este sa protejezi mediul.

Autoritatile recunosc ca in zona nu au fost montate pubele de gunoi, insa au fost amenajate platforme speciale la intrarea in Corbu si Vadu. Nu au vrut nici sa dea amenzi, crezand ca oamenii care ajung in zone protejate sunt ecologisti. Realitatea a demonstrat insa altceva.

Autoritatile au dat amenzi pana acum pentru campare si atunci cand turistii au intrat cu masina pe plaja. Fortati insa de imprejurari, angajatii rezervatiei vor fi obligati sa-i sanctioneze si pe turistii necivilizati. Amenda poate sa ajunga si la 2.000 de lei. In plus, cel mai probabil, din sezonul estival 2016, la Vadu vor fi montate bariere care nu vor permite accesul masinilor in rezervatia naturala.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 13°C
Constanta
Aer 13°C
Eforie
Aer 15°C
Costinesti
Aer 14°C
Neptun
Aer 14°C
Modifică setările cookies