Plaja nu este coşul tău de gunoi!

Data publicarii: Miercuri 13 Iunie 2018, 11:16

Sute de kilograme de deșeuri au fost strânse în doar două zile, din zona Modern. Din acest an, poliţiştii locali din Constanţa vor aplica amenzi de până la 800 de lei turiştilor care aruncă gunoaiele pe plajă.

300 de kg de gunoi în doar două zile! Cifra este extrem de îngrijorătoare mai ales ca sezonul estival abia a început, iar constănțenii și turiștii ar trebui să fie mai responsabili. Acţiunea demarată de  voluntarii ONG Mare Nostrum şi de Cercetaşii României s-a desfăşurat pe plaja Modern, din Constanţa. Timp de trei ore pe zi, zeci de voluntari au curăţat nisipul de mucuri de tigară, pet-uri, sticle, cutii de aluminiu, iar scafandrii au ecologizat zonele de îmbăiere. 18 scafandri, atât reprezentanți ai Cercetașilor Marini, cât și scafandri independenți, care s-au scufundat timp de o oră în zona Dig Plaja Modern, pentru a vedea ce deșeuri există pe fundul Mării Negre.

"Din păcate, vizibilitate a fost redusă, iar curenții au fost mari. Chiar și așa, am reușit să scoatem câteva deșeuri, printre care hârtie, pungi de plastic, resturi de jucării și…cărți de joc", a spus Marian Paiu, coordonator activități teren.

Când au tras linie şi au adunat, voluntarii s-au îngrozit : 157 kg de deșeuri, dintre care reciclabile 123 kilograme și nereciclabile 34 kilograme. Zonele igienizate au cuprins atât porțiunea de plajă, cât și zona verde din fața plajei. Tot cu această ocazie au fost montate două panouri de conștientizare, care să le aducă aminte turiștilor că trebuie să fie responsabili, chiar dacă sunt în vacanță.

"Cifrele sunt îngrijorătoare, dacă stăm să ne gândim la faptul că suntem la începutul sezonului estival. Dacă acum am strâns peste 150 de kilograme, nu vrem să ne imaginăm ce deșeuri vor exista în vârf de sezon estival, când numai în stațiunea Mamaia ajung zeci de mii de turiști. Nu mai vrem doar să ne păstrăm optimismul, ci le aducem aminte tuturor, atât turiști, cât și constănțeni, că locul deșeurilor este la coșul de gunoi, nu pe plajă. Este un gest mic pe care oricine îl poate face, chiar dacă nu are coșuri de gunoi în imediata vecinătate", spune Mihaela Mirea Cândea , director executiv al ONG Mare Nostrum.

Amenzi de până la 800 de lei pentru turiştii care aruncă deşeuri pe plajă

Potrivit Eurostat, un român strânge, în medie, un kilogram de gunoi menajer pe zi. Şocant este însă că, pe litoral, turiştii care fac plajă, lasă în urmă lor 2 kilograme şi jumătate de gunoi pe zi. În timpul sezonului estival, în doar două săptămâni, de la mare se strâng aproape 217 tone de gunoi - cantitate adunată într-un oraş mediu, din România. Până acum singurii care puteau sancţiona turiştii erau jandarmii, poliţiştii şi inspectorii de mediu, dar sezonul trecut NU au aplicat nici măcar o amenda. Situaţia se va schima din acest sezon estival: potrivit HCL 184 emisă de Consiliul Local Constanţa, poliţiştii locali vor putea amenda cu până la 800 de lei turiştii care aruncă gunoaie pe plajă.

Până atunci vă las aici un anunţ pe care l-am văzut postat în Ibiza, Palma de Majorca şi Portugalia.

Adrian Gorpin

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 12°C
Constanta
Aer 12°C
Eforie
Aer 13°C
Costinesti
Aer 12°C
Neptun
Aer 12°C
Modifică setările cookies