Plaja Vadu, amenințată de munții de gunoaie aruncate de turiști. Primăria Corbu nu mai ridică resturile

Data publicarii: Luni 26 August 2019, 19:27

Paradisul de la Vadu este ameninţat de sutele de kilograme de gunoaie lăsate în urmă de turiştii care îşi petrec concediul pe plajă sălbatică, însă nu o respectă. 

Ecologiştii şi reprezentanţii Biosferei Delta Dunării spun că oamenii încalcă toate regulile impuse pentru a conserva zona, deşi au fost date sute de amenzi. Poate prea mici, însă. Şi de parcă nu ar fi fost de ajuns, Primăria Corbu a anunţat că nu va mai aduna resturile.

Considerată una dintre cele mai frumoase de pe litoralul românesc, plaja de la Vadu începe să se transforme într-un uriaş coş de gunoi. Foarte mulţi dintre cei care ajung în acest loc nu ţin cont de natură şi lasă în urmă munţi de resturi.  

Ca să poată intra pe plaja de la Vadu, turiştii au nevoie de un permis special eliberat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării. Documentul costă 5 lei şi este valabil o zi - dar există şi varianta unuia de 15 lei care asigura accesul o săptămână.

Cei care vin cum maşina au nevoie de un permis şi pentru autoturism. Cel valabil o zi costă 10 lei. Nu toţi cei care intră în rezervaţie plătesc însă taxa.

De la începutul sezonului estival peste 100 dintre cei care nu au respectat regulile au fost sancţionaţi.

Cătălin Țibuleac, guvernatorul Deltei Dunării: „Camparea în plaja sălbatică sau mai rău - parcarea maşinii pe plajă sălbatică creează o presiune pe ecosistem. Înseamnă că lucrurile pot scăpa de sub control. Vreau să vă spun că amenzile sunt între 3.000 şi 6.000 de lei."

Situaţia de pe plaja de la Vadu tinde să devină şi mai gravă. Nemulţumiţi de banii pe care îi încasau, cei din Primăria Corbu au decis acum câteva zile să întrerupă contractul pe care îl aveau încheiat cu Administraţia Rezervaţiei Bioseferei Delta Dunării - în baza căruia strângeau gunoiul de pe plajă. Deciza - considerată ilegală de Prefectura Constanța - a fost atacată în instanţă - însă până la o decizie finală resturile rămân pe plajă.

Plaja de la Vadu a fost inclusă în 2016 în top 10 destinaţii de vacanţă de unul dintre cele mai renumite site-uri de vacanţă. 

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 14°C
Constanta
Aer 14°C
Eforie
Aer 12°C
Costinesti
Aer 15°C
Neptun
Aer 16°C
Modifică setările cookies