Plajele Vadu și Corbu, sufocate de gunoaiele aruncate de turiști: "Au adus televizorul, l-au lăsat aici"

Data publicarii: Joi 23 August 2018, 19:32

Plajele de la Vadu şi Corbu sunt recunoscute pentru frumuseţea lor sălbatică, nisipul curat şi apa neobişnuit de limpede. Din păcate, mulţi turişti care ajung acolo nu fac altceva decât să distrugă aceste locuri.

Lasă în urmă inclusiv televizoare vechi şi intră cu rulotele pe nisip, deşi nu au voie. 

Agent: "Asta găsim când venim pe plajă, a adus televizorul, l-a folosit sau nu l-a folosit cât a stat în sejur, aici l-a lăsat. Strângem după ei grătarul, este al cuiva care probabil încă îl foloseşte, dar a fugit în apă când ne-a văzut."

Televizoare, grătare, pungi, resturi menajere, haine, scutece de copii: găsiţi de toate pe plajă de la Vadu, deşi în apropiere sunt amplasate pubele şi coşuri de gunoi.

Agent: "Din nou, urmele civilizaţiei, între ghilimele, mergem să-I întrebăm pe dânşii, poate ştiu ceva, poate reuşesc să ne dea o informaţie."

Cei 7 angajaţi ai Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării au de acoperit sute de hectare şi sunt depăşiţi de situaţie. Ca şi cum nu ar fi de ajuns, amenzile de 200 de lei sunt prea mici, o spun chiar cei care le aplică. 

Şi nu ar fi singurele probleme. Cei mai mulţi turişti nu respecta condiţiile de campare în zonă, adică nu stau măcar la 150 de metri de mare.

Agent: "De la Vadu şi până aici aveţi patru panouri care vă avertizează că este interzisă camparea pe plajă. Le-aţi văzut?"

Femeie: "Nu!" 

Există şi categoria celor care nu plătesc permisele speciale.

Agent: "Permise de acces aveţi?"

Turist: "Păi de aia vă aşteptam, să plătim."

Agent: "Nu la noi plătiţi permisul de acces."

Singurul automat este la Corbu în drumul spre plajă şi poate fi uşor ratat de cei care ţin drumul judeţean pentru a merge la Vadu. 

Până la nisip sunt mai multe indicatoare care avertizează turiştii privind necesitatea cumpărării unui tichet special, care se poate lua şi online de pe site-ul ARBDD. 

Cei care obişnuiau să meargă la Vadu recunosc că de doi ani toată zona s-a dezvoltat. Au apărut mai multe cherhanale şi pensiuni unde poţi inopta, însă odată cu aglomeraţia locul s-a schimbat în rău.

Bărbat: "Sălbatic, ne întâlneam cu fazani, mistreţi, rate, călifari, gâşte, o groază de animale pe care astăzi le vezi în grădina zoological. Pentru zona este tragic ce se întâmplă, uitaţi-vă în jurul dumneavoastră cât gunoi au lăsat." 

Femeie: "În fiecare an venim aici: scoici, crap, ciroba de crap."

Reporter: "Cum este zonă, cum o vedeţi de la an la an?"

Femeie: "Din păcate în schimbare, tot mai multă lume vine aici şi în stilul ăsta tot ceea ce am căutat nu o să mai găsim aşa se pare."

Amenzile pentru lipsa de civilizaţie ar putea fi majorate, la anul, cu până la 2000 de lei. Se ia în calcul şi interzicerea accesului cu autoturismele.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 14°C
Constanta
Aer 14°C
Eforie
Aer 14°C
Costinesti
Aer 13°C
Neptun
Aer 13°C
Modifică setările cookies