Portul Constanta i-a impresionat pe participantii la Regata: "Marea Neagra e ca o femeie frumoasa"

Frumoasele nave cu panze fac spectacol pe litoralul romanesc. Vineri, au intrat in portul Constanta cateva dintre ambarcatiunile care participa la Regata Marii Negre. Au avut vant bun si au trecut linia de sosire mai repede cu o zi decat era prevazut.

Noua nave erau vineri in port, iar printre ele se afla si Adornate, singurul velier civil romanesc participant la regata. Desi clasamentul nu a fost inca intocmit oficial, Adornate se afla pe podium. Cele noua ambarcatiuni au incheiat astfel cursa Varna Constanta, iar apoi echipajele s-au odihnit. Urma sa ajunga acolo alte patru veliere, printre ele si bricul Mircea.

Navele vor putea fi vizitate sambata, dupa ora 14 pana seara la ora 20. Sambata, este asteptat sa ajunga la regata si presedintele Traian Basescu, care va participa la ceremonia de decorare a pavilionului bricului Mircea cu Ordinul „Virtutea Maritima", in grad de Ofiter, cu insemn de pace.

Vineri dimineata, ''Adornate'' alaturi de alte patru ambarcatiuni isi facea intrarea triumfala in portul Constanta. La bordul navei Atyla echipajul spaniol se relaxeaza in sfarsit, dupa o luna in care au luptat cu vantul si capriciile marii negre.

"Imi place aceasta regata, am fost si intr-una pe Mediterana, anul trecut, dar cred ca aceasta regata este speciala. Pentru mine, Romania este cea mai buna tara de pe tot parcursul regatei. nu am mai fost in Romania pana acum, dar pot spune ca am inceput sa o iubesc", spune Jiri Cechlovshy.

Facem cunostinta si cu cele doua mascote - Paco si Manuela, pe care sambata le puteti fotografia in voie. Ne oprim pentru scurta vreme si la iahtul Sea Adventure. Desi este sub pavilion bulgaresc  echipajul este finlandez, iar capitanul Estonian.

Marcus Zaharov, capitan "Sea Adventure": "Marea Neagra a fost foarte surprinzatoare pentru noi, se schimba foarte repede, ca o femeie frumoasa, trece de la o stare la alta."

"Este o mare competitiva, exotica, am invatat o gramada de lucruri navigand aici", spune si Janne-Henrik Fjader, membru al echipajului.

Marinarii au trecut insa prin momente cumplite, intr-un port din Rusia unde s-a pornit o furtuna. Au ramas fara ancora si riscau sa se scufunde. Salvarea a venit chiar de la romanii de pe Adornate.

"Au acostat in babord, le-am scos si baloane pana au venit ei, le-am dat si parame ca nu aveau, s-au simtit foarte bine, in siguranta, dimineata au plecat iar dupa-amiaza au venit cu aceasta ancora frumoasa inscriptionata", povesteste un domn.

Sambata, la ora 13, va avea loc ceremonia de deschidere a manifestarilor din portul Constanta. La chei vor trage unele dintre cele mai mari veliere din lume. Doua autobuze supra-etajate ii vor putea duce pe cei interesati din oras in port. Seara, sunt programate concerte, iar duminica va avea loc o parada a echipajelor pe strazile orasului.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 22°C
Constanta
Aer 22°C
Eforie
Aer 23°C
Costinesti
Aer 23°C
Neptun
Aer 21°C