Zona de nord a statiunii Eforie Sud a fost prima care a intrat in programul de largire a plajelor. De la 20 de metri cat avea acum cateva luni, plaja se apropie de o suta de metri.
Zeci de mii de tone de nisip foarte fin, extras din mare, de la o adancime de peste 200 de metri au ajuns pe uscat, spre desfatarea turistilor.
Oamenii care se inghesuie acum pe o fasie ingusta de nisip, se uita cu jind la plaja incapatoare si neatinsa inca. Va fi data in folosinta abia anul viitor. Spera totusi ca utilajele sa faca ultimele retusuri ca sa poata incerca si ei nisipul fin, fara urma de scoici.
Nerabdarea oamenilor este de inteles in conditiile in care turistii de la 3 hoteluri din zona stau ca intr-o cutie de sardine pe nici 20 de metri de nisip.
"E ceva frumos, dar trebuia facut pana acum, acum e terminarea verii si lumea trebuia sa fie deja la plaja. Trebuia facuta asta primavara ca sa fie gata acum. Dar speram sa fie gata pentru la anul macar", a spus o turista.
"Nu mai am loc pe plaja, la 3 hoteluri, atata lume pe aceasta plaja in plin sezon, macar 10 metri sa ne dea voie si noua. Daca ar fi fost amenajata cred ca venea foarte multa lume", a spus un turist.
Si la Constanta, in zona situata la nici un kilometru de intrarea in statiunea Mamaia se lucreaza de zor. Nisipul este adus din larg, de acolo din apropierea digului si este adus pe plaja prin tuburi imense. Procesul dureaza cateva saptamani dar in final, plaja va avea aproape 100 de metri.
"Plaja din Tomis Nord a fost innisipata cu o suprafata de 9 mii de metri patrati, ceea ce inseamna aproximativ 40 de mii de metri cubi de nisip. Vorbim de o plaja in care nu era deloc nisip", a declarat Marieta Iorga, purtatorul de cuvant al Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral.
Lucrari asemanatoare vor incepe in curand si in zona Mamaia Sud si Constanta Sud. Vorbim despre un proiect european in valoare de 170 de milioane de euro in care plajele vor avea o latime minima de 60 de metri si o latime maxima de 100 de metri. La sfarsitul acestui an, plajele litoralului romanesc vor fi mai mari cu 33 de hectare. In prima faza au fost construite digurile din larg dar si diguri subacvatice care sa opreasca forta curentilor marini si a valurilor care au dus la erodarea plajelor, in ultimii 20 de ani. Lucrarile vor fi gata la toamna, iar pentru anul viitor sunt programate alte lucrari, in valoare de 500 de milioane de euro.