Proiectul european care va schimba fata litoralului romanesc. Noua metoda pentru purificarea apei de la Marea Neagra

Data publicarii: Duminica 26 Mai 2013, 21:45

Algele si pestii morti de pe litoralul romanesc ar putea deveni doar o urata amintire in cativa ani. 8 recife artificiale vor fi scufundate in mare si vor ajuta la purificarea apei, prin miile de scoici care se vor prinde pe ele.

Proiectul este finantat din bani europeni, iar la el participa si vecinii bulgari. Proiectul european a fost accesat de vecinii nostri bulgari, care au ca parteneri Romania, Georgia, Turcia si Ucraina.

In fiecare dintre aceste tari, riverane Marii Negre, vor fi amplasate astfel de recife care sa ajute la salvarea mediului
acvatic. Fiecare structura va avea o latime de 7 metri si o inaltime cuprinsa intre 1,5 si 3 metri.

Recifele vor fi amplasate in zona portului turistic din Constanta. Vorbim de opt structuri care vor fi scufundate la adancimi de 15-20 de metri.

Pe aceste recife, asemanatoare cu cele de corali, se fixeaza midiile care filtreaza apa si retin bacteriile. Iar algele care se prind de structuri vor folosi ca adapost pentru pesti.

Astfel, se creeaza, intr-o zona moarta, una plina de viata. In Marea Neagra, din cauza hidrogenului sulfurat de pe fund dar si a faptului ca apa nu este calda tot anul, nu se pot forma recife de corali ca in zonele tropicale.

"Ganditi-va ca noi, la Mamaia, fundul este nisip, midiile nu se pot fixa, algele nu se pot fixa. In Marea Neagra este un surplus de nutrienti care trebuie consumati de cineva. Tineti minte ca vara la mal apa devenea rosie, arunca pe mal pesti morti si scoici moarte.", a declarat Radu Mihnea, biolog.

"Recifele vor fi facute de partenerii nostri din Bulgaria, ei sunt cei care ii vor construi, ii vor aduce si ii vor amplasa la
noi in tara.
", spune Angelica Iosif, coordonator proiect Romania.

"Credem ca un complex de astfel de structuri poate forma un sistem artificial care are o mare capacitate de filtrare a apei si va ajuta la regenerarea populatiei de scoici negre si a altor organisme. Vor ajuta, pe de o parte, la conservarea biodiversitatii iar pe de alta parte la purificarea apei." - Petko Tvetkov, reprezentant proiect Bulgaria.

In ultimii 35 de ani, poluarea din Marea Neagra a crescut din cauza reziduurilor transportate prin gurile Dunarii si a deversarilor de produse petroliere. Din cele 26 de specii de pesti cu valoare comercială, care traiau aici odinioara, au mai ramas doar cinci.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 16°C
Constanta
Aer 16°C
Eforie
Aer 15°C
Costinesti
Aer 16°C
Neptun
Aer 16°C
Modifică setările cookies