Reacţiile turiştilor cu cruci la gât, când află că Biserica le recomandă "lecturi duhovniceşti" la plajă. "Mă uit după femei, că de-aia mi-a dat Dumnezeu ochi"

Data publicarii: Miercuri 24 Iulie 2019, 19:11

Micul ghid al creştinului în vacanţă la mare conţine opt învăţături pe care crediciosii ar trebui să le urmeze între două sedinţe pentru un bronz perfect. Turiştii nu sunt însă convinşi că pot fi puse în practică

Un ghid cu recomandări pentru creştinii ortodocşi aflaţi, în vacanţă pe Litoral, publicat de agenţia de ştiria Patriarhiei Române, stârneşte numeroase controverse. Potrivit ghidului, credincioşii ar trebui să citească rugăciuni cât stau la soare şi să aibă la ei mătănii. 

Ortodocşilor le este recomandat să ţină zilele de post şi să aibă la ei un şirag de mărgele sfinte atunci se plimbă pe nisip. Dacă stau la soare nu ar strica să citească lecturi duhovniceşti şi să privească doar spre lucruri care "zidesc sufleteşte" - spun autorii lucrării. 

Ionuţ a ajuns la mare, cu familia, de câteva zile. Părerea lu idespre aceste sfaturi e că „nu aş putea să ţin post căci la mare lumea nu prea ţine post, toată lumea vrea să mănânce cât mai bine, că de asta vine în concediu. Nu citesc lucuri duhovniceşti,că pe plajă mă uit după femei, că de asta mi-a dat Dumnezeu ochi, să văd."

Ghidul creştinului în vacanţă la mare este distribuit deocamdată pe internet - unde a strâns câteva zeci de comentarii. Pe plajă, turiştii în costum de baie considera recomandările bisericii uşor exagerate şi au alte preocupări - chiar dacă unii se afişează cu cruci mari la gât.

"Am venit să mă distrez, să mă bronzez, să mă simt bine. Eu cred că mă zidesc sufleteşte... sunt fetele care mă emoţionează tot timpul."

"Sincer, nu citesc căci ştiu ce am de făcut... Să nu faci rău la nimeni şi să-ţi iubeşti aproapele."

În plus spune Biserica, oamenii ar trebui să fie decenţi, să evite excesele şi să ocrotească mediul înconjurător. Turiştii considera că aceste ultime sfaturi sunt cel mai uşor de urmat.

"Comportă-te cu decenţă... Asta trebuie să facă fiecare creştin ortodox din punctul meu de vedere, să nu facă fapte rele”, spune o tânără.

Totuşi, unele recomandări li se par multora prea dure.

"Nu prea înţeleg la "orientează atenţia către ceea ce te zideşte sufleteşte". Eu sunt turist acum, mă pun în locul unui turist, şi am lângă mine o persoană care arată bine de sex feminin şi nu trebuie să mă uit … păi ca om te cam uiţi dar dacă te iei după ghidul ăsta poţi să te uiţi şi la valuri şi îţi faci o altă cruce şi te cari acasă”, spune un administrator de plajă.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 20°C
Constanta
Aer 20°C
Eforie
Aer 18°C
Costinesti
Aer 21°C
Neptun
Aer 21°C
Modifică setările cookies