Ruinele unui han din 2 Mai au devenit o pensiune cu specific grecesc, iar la Olimp a apărut un sat cu cabane din lemn, la doi pași de o plajă sălbatică. Un loc cu aer mediteraneean găsim și între cele două Eforii.
Un boutique-hotel de cinci stele de pe fâşia de nisip dintre Eforie Nord şi Eforie Sud a fost amenajat de un comandant de cursă lungă. Oaspeţii sunt cazaţi în apartamente cu ferestre, largi prin care se vede marea şi au la dispoziţie o plajă şi un restaurant doar pentru ei. Cel mult 16 oameni se pot caza aici.
Camerele hotelului poarte numele unor zone celebre din Marea Mediterană şi sunt decorate cu obiecte cumpărate de la meşteşugari sau anticariate din acele locuri.
Un cufăr luat de la un marinar bătrân din Ischia a fost transformat, de pildă, într-o masă. Sfeșnicele din argint au fost aduse din Santorini, iar unele tablouri sunt pictate de artişti din Bora Bora. O noapte de cazare costă cel puţin 315 euro, iar mâncarea nu este inclusă în preţ.
"Este unic, am vrut să gândim şi să facem ceva special pentru oaspeţii noştri şi vrem să credem că am reuşit acest lucru", a explicat Victoria Gherase, manager.
La Olimp, după un drum de un kilometru şi jumătate printr-o pădure, pe malul mării, vizitatorii ajung într-un sat de vacanţă parcă desprins din Grecia anilor 80.
Turiştii se pot relaxa în 8 căsuţe albe, construite din chirpici, şi două vile cu camere duble.
Proprietatea este delimitată de un gard, vopsit în alb, care se potriveşte cu arhitectură cladirlor.
"Încercăm să aducem totul la un numitor comun, omul să simtă din momentul în care intră pe poarta proprietăţii până ajunge la beach bar să treacă prin aceeeasi idee", a explicat Laura Iancu, manager.
Pe lângă atmosfera liniştită, turiştii care îşi petrec aici vacanţă au acces la un restaurant cu circuit închis, o plajă sălbatică şi o piscină pentru copii.
"Seamănă foarte mult cu hotelurile rurale din zona Mallorca şi cred că şi cu o parte din Grecia, dacă nu mă înşel, dar înăuntru designul este extraordinar de frumos", spune un turist.
"E foarte, foarte frumos, neaşteptat, nu m-aş fi gândit că pe litoralul românesc foarte aglomerat găsim aşa o oază", este de părere un alt turist.
O familie plăteşte pentru o săptămână în acest loc, cu mâncarea inclusă, peste 1.200 de euro, iar rezervările se fac cu cel puţin 6 luni înainte.
Un loc cu influenţe mediteraneene găsim şi la 2 Mai, unde un han balcanic a fost transformat în pensiune după o investiţie de un milion de euro.
"Ea se inspiră din Grecia, din Grecia pe care noi cu toţii o iubim. Îmi place să cred că am făcut aici un mini Halkidiki, este în primul rând o casă pentru oameni în care găseşti oameni care să îţi înţeleagă nevoile în care poţi pur şi simplu să renunţi la rigorile unui hotel clasic efectiv", explică Andreea Ispas, manager.
"E o atmosferă foarte liniştită, e foarte multă verdeaţă. Aici oamenii sunt mai speciali, nu sunt ca în alte părţi, e mai linişte", spune un turist.
O noapte de cazare costă 250 de lei, iar pentru micul dejun se plăteşte în plus.
Sunt peste 120 de mii de turişti la această oră pe litoral cei mai mulţi cazaţi în Mamaia, Eforie şi Costineşti.
Dacă ţinem cont că abia miercuri a fost cald şi soare, mulţi spun că abia de acum a început cu adevărat sezonul, iar meteorologii par să le dea dreptate.
Litoralul este ferit de ploi în următoarea perioadă, iar miercuri au fost 28 de grade în aer, iar apa mării trece bine de 24.
Cu alte cuvinte se anunţă şi aglomeraţie pe şosele, plaje, restaurante mai ales că suntem la începutul lunii august.
Sunt, însă, şi turişti fericiţi care au ales să stea în astfel de locuri de vacanţă şi care au propria lor bucată de plajă. Ce-i drept plătesc pe măsură: cel puţin 1000 de euro pentru o săptămână de vacanţă.