Romanii au lasat peste 200 de milioane de euro vara aceasta pe litoral. Cum si-au impartit statiunile turistii

Data publicarii: Marti 16 Septembrie 2014, 19:11

Pentru prima data, dupa multa vreme, sudul litoralului iese castigator in lupta cu statiunea Mamaia.

Potrivit hotelierilor, tarifelele mici si regimul all inclusive, le-au adus mai multi oameni, in aceasta vara, decat in anii trecuti, iar cifrele sunt in continua crestere. Proprietarii de hoteluri si pensiuni spun ca pentru 2015 preturile la cazare vor ramane la nivelul celor din acest sezon.

Secretul reusitei hotelierilor din sud este ca au inteles, in sfarsit, ca litoralul nostru trebuie impartit in functie de nevoile si cerintele turistilor. Astfel, statiuni precum Jupiter, Neptun sau Saturn se adreseaza familiilor cu copii, iar investitiile s-au facut in aceasta directie. Rezultatele s-au vazut imediat.

"Daca intocmim un top al cresterii numarului de turisti din acest an, observam ca pe primul loc se afla Venus cu o crestere de 25%. Urmeaza Jupiter, unde s-au inregistrat cu 16% mai multi turisti decat vara trecuta. Pe locul trei se afla Saturn cu o crestere de 11%. In Olimp insa, numarul de turisti a scazut cu 10 procente. Motivul este lesne de inteles: in aceasta statiune nu s-a investit mai deloc in ultimii ani", a relatat Camelia Dontu, corespondent PRO TV.

"Se vede ca sistemul all inclusive ia avant in sud, unde avem peste o mie de camere care ofera acest sistem", a explicat Aurelian Marin, reprezentant ANAT.

Cresteri spectaculoase, de 20%, s-au inregistrat si in Eforie Sud, probabil cea mai ieftina statiune de pe litoralul nostru, unde un turist a platit, in medie, pentru 4 zile de cazare 300 de lei.

"O valoare medie a pachetului in partea de sud se invarte in jurul a 450 de lei in comparatie cu ce se intampla in alte zone, de exemplu in Mamaia, valoarea pachetului este de 720 de lei - automat o mare parte din turistii nostri s-au indreptat catre statiunile din sudul litoralului", a explicat Lucia Morariu, presedinte ANAT.

In Costinesti insa, numarul de turisti a scazut cu un sfert, in aceasta vara. Hotelierii si agentiile de turism cred insa ca aici este vorba de locuri de cazare inchiriate "la negru". In ceea ce priveste Mamaia, numarul de turisti a ramas acelasi ca vara trecuta. Dar pentru ca tarifele sunt mai mari in nord, sudul pierde atunci cand vine vorba de profit pe termen scurt.

"Un hotel de 200 de camere in sud daca ar veni cu un profit de 100.000 de euro este OK. Si 200 de camere in Mamaia pot sa ramana usor cu 4-500.000 de euro
", sustine Mohammad Murat, hotelier.

Un turist a petrecut in medie pe litoralul nostru vara aceasta 4,5 zile, iar valoarea pachetului de cazare a fost de 600 de lei. In total, au ajuns la malul marii in jur de 1,5 milioane de oameni, iar un calcul ne arata ca cel putin 200 de milioane de euro au intrat in conturile hotelierilor.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 11°C
Constanta
Aer 11°C
Eforie
Aer 14°C
Costinesti
Aer 11°C
Neptun
Aer 11°C
Modifică setările cookies