Romanii care vin cu autobuzul la plaja. 4 milioane nu au vazut niciodata marea

Data publicarii: Marti 22 Iulie 2014, 19:07

4 milioane de romani nu au simtit niciodata briza marii si nici nisipul fierbinte sub talpi. Asta pentru ca nu si-au permis o vacanta pe litoral. Cei care au venituri mici reusesc sa ajunga la mare numai dupa ce fac economii tot anul.

Pentru cei care vin, weekend de weekend, la mare este greu de crezut ca altii nu au ajuns nici macar o data in viata. Un studiu IRES arata ca 22% dintre romani nu si-au permis niciodata luxul de a ajunge pe litoral. Iar 37% dintre ei nu au mai venit din anul 2000.

Marea noastra este si anul acesta destinatia preferata de romani pentru vacanta de vara. Este alegerea a 41% dintre noi, in timp ce numai 9% merg si la mare, si la munte. 

Cand vine vorba de cazare, o treime dintre romani obisnuiesc sa stea la hotel, 22% aleg pensiunile, 7% profita de bunavointa prietenilor si a rudelor, 6% inchiriaza un apartament si cam tot atatia inchiriaza o casa (5%). 
 
Marlena din Roman aude pentru prima data in viata ei invitatia la plimbare, cu barca pe mare. Vazuse marea doar la televizor si, cand a ajuns pe malul ei, a ramas... fara cuvinte. 
 
Impreuna cu sotul, si-au luat cei doi copii, dar si doua nepoate si au gasit o camera cu 50 de lei pe noapte, in sudul statiunii Mamaia. Au luat de acasa mancare si se bucura de fiecare clipa petrecuta pe plaja.
 
Cei care si-au dorit cu orice pret sa ajunga la mare, dar au un buget redus, reusesc totusi sa ramana cateva zile. Nu fac nazuri la cazare, dimineata mananca in camera, iar la pranz la autoservire - unde meniul zilei costa numai 12 lei. 
 
Multi dintre cei care fac plaja in sudul statiunii Mamaia sunt cazati in apartamentele localnicilor din Constanta. Vin la plaja cu autobuzul si se deosebesc de restul lumii pentru ca merg prin oras in costume de baie si duc in spate colage si jucarii gonflabile.
 
O familie cu 5 copii a strans tot anul bani pentru vacanta la mare, la Constanta. 
 
In medie, bugetul de vacanta al celor care stau in apartamentele din Constanta este cuprins intre 1500 si 3000 de lei.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 13°C
Constanta
Aer 13°C
Eforie
Aer 12°C
Costinesti
Aer 15°C
Neptun
Aer 17°C
Modifică setările cookies