Românii descoperă una dintre cele mai frumoase plaje din lume. Și o umplu cu gunoaie

Data publicarii: Luni 22 Iulie 2019, 19:10

Pentru că atrage tot mai mulți turiști, plaja sălbatică de la Vadu începe să semene în weekend cu stațiunile de pe litoralul românesc.

La sfârșit de săptămână, se umple de vizitatori, iar unii dintre ei uită să-și strângă la plecare gunoiul. După ce trece valul de aglomerație, Vadu este iarăși „un tărâm al păcii", așa cum au descris-o străinii când au inclus-o pe lista celor mai frumoase plaje din lume.

Cândva sălbatică, plaja de la Vadu, apreciată pentru nisipul curat şi apa neobişnuit de limpede, se aglomerează în weekend la fel ca orice staţiune de pe litoral.

Turist: "În weekend se triplează numărul de rulote, corturi, vizitatori."

Turistă: "De la an la an devine din ce în ce mai cunoscută. Sunt şi foarte mulţi turişti."

Plaja Vadu se află în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, iar turiştii ar trebui să plătească o taxă de intrare, însă mulţi nu dau banii. Trist este că unii nici nu preţuiesc natura şi lasă în urmă multe gunoaie.

Turistă: "Acestea sunt gunoaiele pe care le-am adunat de pe plajă, aseară, în plimbare şi urmează să îl ducem în sat la colectarea de gunoi. Aproape un sac întreg şi dacă mai umbăm mai găsim şi mai adunăm."

În timpul săptămânii, plaja este din nou primitoare şi pustie. Pe nisip rămân doar cei care apreciază liniştea şi peisajele sălbatice.

Străinii rămân uimiți când descoperă frumuseţea de la Vadu. Printre ei se numără şi Rocco, un italian care a aflat de plajă de la un prieten, cineast român.

Rocco: "Oooo... e frumos! Nu e cald deloc. E aer rece, temperatura e perfectă. În oraş este caniculă, iar aici e perfect."

Cineast: "Plajele mi se par la fel de pustii. Nu chiar ca acum 30 de ani. Da, e plăcut!"

La Vadu, turiştii nu au voie cu corturile sau rulota pe malul mării. Cei care nu respectă regula riscă amenzi de până la 500 de lei.

Sancţiunea poate ajunge la zece mii de lei în cazul celor care intră cu maşina pe nisip. Pentru că în zonă nu există magazine, turiştii trebuie să îşi aducă apă şi mâncare.

Turist: "O ciorbă de legume cu multă smântână şi foarte multă dragoste. Mâncarea, când o faci, trebuie să o faci cu multă tragoste ca să îţi iasă bună."

Pe plaja de la Vadu, turiştilor le este interzis să aprindă focul. Cine vrea să mănânce un peşte fript poate merge la cele două cherhanale din apropiere.

Acum trei ani, unul dintre cele mai renumite site-uri de turism a inclus plaja de la Vadu într-un top zece al celor mai frumoase plaje din lume. Străini au descris locul drept un "tărâm al păcii şi serenităţii."

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 8°C
Constanta
Aer 8°C
Eforie
Aer 6°C
Costinesti
Aer 6°C
Neptun
Aer 6°C
Modifică setările cookies