Ca să îi facă pe oameni să fie conştienţi de riscuri, scafandrii din toată ţara au făcut, vineri, pe litoral mai multe demonstraţii şi le-au explicat turiştilor cum pot scăpa cu viaţă din valuri.
Nu mai departe de acum 10 zile scafandrii de la pompieri şi cei militari căutau trupul unui elev de 16 ani care a fost luat de curenţi.
Tânărul s-a avântat atunci în mare într-o zonă apropiată stabilopozilor, unde riscul de înec este foarte mare.
De altfel, în fiecare staţiune sunt anumite zone critice în care curenţii sau relieful marin generează valuri mari şi puternice, uneori mortale. Tocmai pentru a interveni cât mai bine în astfel de situaţii, vineri, scafandrii au simulat cele mai frecvente situaţii de pericol în marea neagră
Pe de altă parte, aproape toate plajele de pe litoral sunt supravegheate de salvamari aşa că ţineţi cont de steagurile arborare de ei şi de avertismentele lor.
Dacă veniţi în acest weekend la mare, vremea va fi frumoasă, iar apa mării are în medie 20 de grade Celsius
Turiştii se aventurează prea mult în larg şi nu fac faţă curenţilor puternici -de aici şi tragediile, spun salvatorii. În peste 90 la sută dintre situaţii apare panica, iar înotătorii obosesc şi sunt traşi în adâncuri.
Cum poți să te salvezi în caz de pericol
Scanfandrii au încercat să le explice turiştilor ce ar trebui să facă într-o astfel de împrejurare ca să se salveze.
Maior Marian Ciulei, comandant subunitate scafandri ISU Dobrogea: "Nu trebuie să intri în panică, să încerci să faci pluta cum spunem noi sau să calci apa să faci semn să vină cineva după tine. Important este să rămâi la suprafaţă pentru că operatinea de salvare este dificilă atunci când persoana se duce la fund."
Au fost şi situaţii în care victimele au vrut să impresioneze şi au sărit în apă de pe diguri. Un salvator de la ISU a simulat situaţia, iar un coleg de-al său a vorbit despre riscuri.
Plutonier adjutant Cristinel Stancu, ISU Dobrogea: "Nu se ţine cont de natura fundului, poate sunt stabilopozi, marea nu este limpede, lumea nu ia în calcul varianta că se pot accidenta foarte des. Sunt pietre care nu se văd."
Şi înotul în apropierea digurilor este periculos. Curenţii puternici - din apropierea ţărmului - îi pot izbi cu uşurinţă pe înotători de stabilopozii acoperiţi de scoici tăioase ori de pietrele de sub apă.
Plutonier adjutant Cristinel Stancu, ISU Dobrogea: "Sunt anumiţi curenţi care sunt perpendicular pe mal, paraleli cu malul. Zici: lasa că sar lângă mal şi vin înapoi. Dacă ai prins un curent foarte puternic, ai probabilitatea cred că, în 70-80 la sută din cazuri, să nu reuşeşti să te întorci la mal, dacă ai luat prima gură de apă, a doua clar este posibil să te îneci sută la sută."
Care sunt pericolele în lacuri și râuri
Periculos este şi înotul în lacuri şi ape curgătoare.
Plutonier major Ionuț Ahritculesei, ISU Maramureș: "Dacă e un lac de acumulare şi ecluzele sunt deschise există pericolul pentru victimă dacă se scufunda să fie tras de curentul apei. Cel mai mare duşman al nostru nu e apa, ci e panica, omul intra în panică şi primul pas este să se zbată să se agite în aşa maniera încât îşi pierde toată energia."
Numărul celor care şi-au pierdut viaţa pe litoral a crescut de la an la an. Dacă în 2016 au pierit în mare 22 de turişti, anul trecut numărul lor a ajuns la 36, între care 6 copii.
Anul aceasta, deşi a trecut mai puţin de o lună de la începutul sezonului estival avem două decese.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!