Bărbatul de 36 de ani a ignorat steagul roşu arborat de salvamari - care interzicea înotul - şi a intrat în mare. Curenţii puternici l-au împins în larg şi la un moment dat l-au tras la fund. Salvamarii l-au scos inconştient din valuri.
Salvamar: "I s-a făcut rău în apă după ce a mâncat. A intrat în apă, a luat două guri de apă, s-a panicat."
Tânărul a primit îngrijiri pe mal şi ulterior a fost dus la spital de un echipaj SMURD. Tot acolo a ajuns şi un alt turist care s-a aventurat în valuri la câţiva metri de primul incident.
În primele două zile de vacanţă, alte 3 persoane au fost salvate la limită din marea furioasă. Printre ele, doi adolescenţi de 14 şi 15 ani din Mangalia.
Pe litoral, steagul roşu este arborat de trei zile dar mulţi nu ţin cont de el. Salvamarii patrulează în larg cu skyjeturile şi îi întorc la mal pe cei care se pun singuri în pericol.
Reporter:Ai văzut că e steagul roşu?
Bărbat: Nu, nu m-am uitat.
Salvamar: "Intră destul de mulţi şi nu ţin cont de steagul roşu arborat de noi. Dar nu ştiu la ce se supun, un val te loveşte, poţi să nu mai ieşi de sub el."
La malul mării, vântul a suflat cu până la 40 de kilometri pe oră iar luni va prinde şi mai multă putere.
Salvamarii spun pe o aşa vreme, riscul de înec este maxim.
Salvamar: "Cel mai periculos factor al marii este curentul foarte puternic care poate atrage oricând un turist spre larg. Dacă un turist intră în mare automat la mal se formează un curent de tragere spre larg şi se va simţi de la picioare când se duce spre larg."
Sunt şi turişti care se bucură de vânt şi valurile mari. Mulţi şi-au înălţat zmeiele în larg. Cine nu s-a dat cu zmeul, a făcut plajă. În Mamaia, şezlongurile se închiriază cu preţuri între 20 şi 40 de lei - în funcţie de zona unde sunt amplasate.
La malul mării, vântul va continua să sufle cu putere iar luni şi marţi va atinge până la 60 kilometri pe oră, anunţa meteorologii. Curenţii vin din direcţia din nord-est şi agită marea în care se produc valuri înalte, care pot ajunge chiar şi la 4 metri.
Periculoşi sunt şi curenţii marini - destul de puternici în acesta perioadă - iar din această cauză steagul roşu care interzice scăldatul va fi menţinut cel puţin până marţi.
Ca să nu se producă tragedii pe plajele din zona Mamaia - Constanța patrulează acum 60 de salvamari iar în zilele următoare numărul lor va ajunge la 100.
Salvatorii le recomanda turiştilor să intre în apă doar până la glezne. Orice pas în plus poate înseamna un risc - pentru că unii curenţi apar foarte aproape de mal şi îi pot trage în larg chiar şi pe înotătorii experimentaţi.