Stațiunile de pe litoralul românesc unde specialiștii au găsit bacteria E.coli în apa mării

Data publicarii: Joi 16 August 2018, 18:39

Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică din Constanța au publicat joi un raport despre calitatea apei de îmbaiere. 

Pe tot litoralul este permis înotul, dar e bine de ştiut că în unele zone este prezentă bacteria E.coli, în limitele admise. De asemenea, medicii au găsit şi microbi care pot provoca boli infecţioase interne. Rezultatele analizelor sunt doar parţiale. Cele finale vor fi emise luna viitoare.

Specialiştii iau de două ori pe săptămână probe din Marea Neagră. Din nord şi până în sud, pe toată coasta sunt 48 de staţii de monitorizare, unde se adună datele despre calitatea apei de îmbaiere. În fiecare staţiune lucrurile stau altfel, iar medicii spun că furtunile, curenţii, dar şi numărul de turişti influenţează analizele.

Dacă în nordul staţiunii Mamaia calitatea apei de îmbaiere este bună, în sud, medicii au semnalat prezenţa bacteriei E.coli, ce-i drept în parametrii, dar cei care se ştiu sensibili ar trebui să ţină cont de analizele medicilor.

"Astăzi şi ieri a fost bună, alaltăieri a fost murdară", spune o turistă. 

"În general mă uit dacă sunt aruncate gunoaie în apă şi cam atât. Ne-am şi uitat pe fund să vedem dacă sunt lucruri aruncate cum ar fi sticle cu apă", a transmis o altă turistă. 

Diferenţe sunt şi între Eforie Nord şi Eforie Sud.

În Eforie Nord probele ridicate de medici din apa mării arată ca bacteria E.coli este prezentă.  În  timp ce în sud, apa mării este mult mai curată, iar E-coli sau alte bacterii sunt absente.

"Nu sunt alge, nu sunt scoici, nu sunt pietre în apă", spune o femeie. 

În Venus, pe o parte din plajă, a fost găsită o prezență mai mare de bacteria E.coli, dar medicii spun că nu reprezintă un pericol pentru cei care fac baie în mare. Le recomandă, însă, să fie atenţi şi să nu înghită apa.

Olimp, Neptun şi Jupiter au apă limpede. Însă cea mai curată de pe tot litoralul este în Mangalia, 2 Mai şi Vama Veche. În aceste zone sunt curenţi mai puternici, iar relieful stâncos de pe fund ajută şi la păstrarea clarităţii.

Fără să exagerăm, tinerii care au ales să vină la Vama Veche spun că îşi petrec concediul în staţiunea cu cele mai multe alimentare non-stop, fără toalete publice şi cu locuri de parcare pe câmpuri pline de porumb sau pe marginea drumului naţional.

Staţiunea renumită pentru libertate şi nonconformism a ajuns un mare bazar.

Aici mii de oameni obişnuiesc să stea la coadă pentru a-şi cumpăra băuturi de la magazine, unele chiar ilegale, aşa cum confirmă autorităţile de acolo.

Distracţia se mută apoi pe plajă, mai puţin în zona beach barurilor şi teraselor care şi-au angajat paznici pentru a-i împiedica pe turişti să vină cu băutura în sacoşă.

Pe de altă parte, preţurile sunt la fel de mari ca în zona de lux a staţiunii Mamaia.

Nu trebuie uitat că s-a construit  haotic, iar drumurile din staţiune sunt de pământ sau pietruite, dar mai ales neîncăpătoare pentru zecile de mii de turişti.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 3°C
Constanta
Aer 3°C
Eforie
Aer 4°C
Costinesti
Aer 3°C
Neptun
Aer 3°C
Modifică setările cookies