Descopera surse de apa si hrana in salbaticie, trebuie sa se descurce in situatii-limita, si reusesc sa isi descopere talente nebanuite. E drept ca ii ajuta cativa instructori-voluntari, insa curajul si darzenia sunt meritele lor.
Un grup de tineri au venit pe plaja salbatica de la Vadu doar cu hainele de pe ei, hotarati sa invete sa supravietuiasca. Prima grija: mancarea. Marea le ofera tot ce au nevoie pentru un pranz copios si sanatos: "Midii, rapane. Putin cam micute, dar sunt foarte bune. In larg sunt niste bucati de piatra mai micute si pe ele sunt prinse, sau in jurul lor".
Fiecare membru al echipei da o mana de ajutor: impartaseste cu ceilalti tot ce stie si imparte tot ce are. Un temerar ne arata cat de simplu poti sa aprinzi cateva paie cu un ciob de sticla, intr-o zi cu soare. Din resturile gasite pe plaja se poate improviza chiar si un ochi de aragaz.
Odata rezolvata problema focului, "naufragiatii" trec la prepararea mancarii: fructe de mare si porumb copt pe table. Ca sa deprinda cat mai repede tehnicile de supravietuire, acesti oameni consuma doar ceea ce gasesc pe mal sau in apa. Midiile proaspete, culese din mare, porumbul copt si mamaliga sunt insa mult mai gusoase aici decat la restaurant.
In fiecare zi, in tabara de supravietuire se invata ceva nou. Alina, de exemplu, a venit la mare ca sa scape de teama de apa: "Aici am mancat prima oara sarpe, am mancat pentru prima oara midii, scoici, dar cel mai important este ca am invatat sa inot si mi-am alungat frica de apa". Cursantii iau si lectii de autoaparare.
Astfel de tabere de supravietuire se tin si in Delta sau la munte. Cursantii trebuie doar sa-si plateasca drumul si cazarea la camping.